”Legea Mamelor” s-a votat, astazi, in Camera Deputatilor. Astfel, parintii care fi in Concediul de Crestere al Copilului vor primi o indemnizatie de 85% din salariu. Se elimina plafonul de 3.400 de lei. Indemnizatia va fi primita pentru un concediu de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copiilor cu handicap.

Prin aceasta schimbare legislativa, mamele nu mai trebuie sa opteze pentru a sta acasa cu copilul 1 an sau doi ani. Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nasterii copilului.

Proiect de lege: Mamele cu cel putin 3 copii vor primi indemnizatie lunara pe viata

Legea mamelor se schimba! Concediu de 2 ani cu indemnizatie 85% din salariu, fara plafon de 3.400 de lei

Mai trebuie adaugat faptul ca daca decid sa se intoarca cu 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani, mamele vor primi un stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizaţia minima, aproximativ 500 lei lunar.

Situatia nu este, insa, chiar atat de simpla. Premierul Ciolos aminteste ca Parlamentul trebuie sa spuna Guvernului de unde trebuie “sa taie” daca doreste cresterea indemnizatiilor pentru mame, precizand totodata ca bugetul pe acest an este angajat, iar cel de anul viitor poate depasi un deficit de 3% pentru ca sunt angajamente luate.

El a reiterat ideea ca bani pentru cresterea nivelului indemnizatiilor nu vor fi daca Parlamentul nu spune Guvernului de unde trebuie “sa taiem”, a mai precizat premierul, conform Ziarului Financiar.

Pentru aplicarea acestei legi ar fi nevoie de 200 de milioane de lei trimestrial, conform jurnalistilor TVR

Modificarile ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie 2016, daca legea va fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit