Legea mamelor este foarte aproape de a fi schimbata oficial!

Proiectul de lege prin care mamele pot sta acasa pana la doi ani si sa primeasca o indemnizatie de 85% din salariu a fost adoptat, astazi, de Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor. De asemenea, se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare acordat pentru concediul de cresterea copilului, de 3.400 de lei.

Pentru a beneficia de indemnizatie, mamele (sau taticii) trebuie sa fi realizat in ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului minim 12 luni venituri supuse impozitului.

Proiect de lege: Mamele cu cel putin 3 copii vor primi indemnizatie lunara pe viata

Mamele pot opta sa ramana acasa cu copiii pana cand acestia implinesc 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, si vor primi o indemnizatie de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nasterii copilului.

De asemenea, plafonul de 3.400 de lei pentru indemnizatia de crestere a copilului a fost eliminat!

Veste buna si pentru mamicile cu gemeni, tripleti

“Indemnizatia se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere”, mai prevede proiectul de lege.

Parintii care se intorc la munca inainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru cresterea copilului beneficiaza de veniturile supuse impozitarii, adica de salarii, la care se adauga un “stimulent de insertie”, in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minima garantata.

Prevederile acestui proiect urmeaza sa intre in vigoare pe 1 iulie 2016.

Astfel, toate mamele pot sta acasa pana cand copilul implineste doi ani si vor primi o indemnizatie de 85%.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit