Numarul mamelor din tara noastra care vor opta pentru concediul postnatal de 2 ani se va dubla, dupa intrarea in vigoare, incepand cu data de 1 iulie 2016, a Legii care prevede eliminarea plafonului de indemnizatie pentru cresterea copilului. La aceasta concluzie au ajuns specialistii in Resurse Umane de la Smartree, companie de externalizare a activitatilor de HR, citati de Agerpres.

„Daca in anii trecuti (…) circa 42% dintre mamele din Romania optau pentru concediul de crestere a copilului cu durata de doi ani, in conditiile in care indemnizatia acordata de stat in acest caz este de maximum 1.200 de lei, incepand cu acest an ponderea ar putea creste la aproximativ 85%. Pe de alta parte, exista si o categorie de mame care vor opta pentru perioade mai scurte de concediu de maternitate. Acestea sunt, de cele mai multe ori, cele care au pozitii de top si middle management si care nu pot lipsi 2 ani, dorindu-si sa nu faca o pauza in cariera”, arata raportul Smartree.

Potrivit specialistilor citati, majoritatea mamelor care petrec peste un an in concediul de crestere a copilului aleg sa revina la jobul anterior. Expertii Smartree recomanda si ei acest lucru, reintegrarea fiin mai usoara intr-un mediu cunoscut.

Concediul de crestere a copilului si indemnizatia lunara. IATA NOILE norme metodologice

Pericol pentru mame: Indemnizatiile pentru cresterea copilului ar putea fi taiate din nou

Pana in iulie 2016, indemnizatia de crestere a copilului reprezenta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, fiind plafonata la 3.400 de lei pentru concediului de pana intr-un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si de 1.200 de lei in cazul concediului de pana la doi ani.

Din vara acestui an, limita minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului a crescut la 85% din salariul minim brut, respectiv 1.063 de lei (salariul minim este 1.250 lei), iar persoanele care au optat pentru un concediu de pana la un an se pot intoarce pentru a beneficia de perioada prelungita de doi ani.

De asemenea, suma suplimentara pentru gemeni/multipleti sau pentru situatii de suprapunere creste la 85% din salariul minim brut pe tara, respectiv 1.063 lei, fata de 600 lei. Stimulentul de insertie a fost stabilit la 50% din indemnizatia minima.

Afla un SECRET cum sa adormi un bebelus cat mai repede

Totodata, incepand cu 1 iulie 2016, solicitantii nu mai sunt obligati sa depuna documentele doar la sediul agentiilor teritoriale, ci le pot trimite si prin posta sau prin e-mail, in format scanat.

Cererile noi pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, a stimulentului de insertie, a sprijinului lunar si a alocatiei de stat pentru copii se depun in continuare la primaria localitatii de domiciliu sau, in Bucuresti, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul de domiciliu.

Sursa foto: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit