Legatura puternica dintre copil si mama lui este binecunoscuta de toti. Poate ca stii cazuri sau ti s-a intamplat chiar tie sa simti starea copilului tau dincolo de cuvinte sau copilul sa-ti preia anumite stari de tensiune, suparare sau, dimpotriva, cand vii la el cu deschidere si cu calm interior, sa se linisteasca imediat.

Aceasta legatura functioneaza de minune si este chiar foarte puternica in perioada adaptarii copilului la gradinita. Este primul moment de despartire dintre mama si copil, de care, indiferent de situatie, poate ca nicio mama nu este pregatita, cu atat mai mult copilul, pentru care starea normala pe care a vazut-o pana la acel moment era sa stea toata ziua alaturi de mama.

Sa presupunem ca a trecut perioada concediului de crestere a copilului, a venit momentul ca mama sa se intoarca la serviciu si, neavand o persoana de incredere cu care sa-si lase copilul, parintii decid sa-l de la cresa sau la gradinita.

Cresa sau bona? Cu cine ne lasam copilul cand ne intoarcem la serviciu

Ce faci cand esti suparata pe educatoarea / invatatoarea copilului tau

Mama este tematoare, mai ales ca majoritatea persoanelor cu care a discutat i-au spus sa se pregateasca de multe raceli si cine stie ce alte boli si ca sa nu se astepte sa se adapteze repede, pentru ca ai lor copii au plans o luna-doua-trei-un an in fiecare dimineata cand ii duceau la gradinita.

Chiar daca nu-i spune copilului nimic din ceea ce gandeste, ba chiar incearca sa-l pregateasca pentru noul program, cel mic simte. Simte tristetea din privirea mamei, simte ingrijorarea din tonul vocii si simte toata tensiunea ce insoteste aceasta situatie.

Urmeaza primele saptamani de gradinita. Mama il duce acolo, il lasa si pleaca imediat, ca sa nu mai lungeasca suferinta. Pleaca repede, cu durere in suflet, poate chiar plange si isi simte inima rupta in doua… Copilul plange si el, sta abatut, poate nici nu mananca. Dupa nici o saptamana incepe sa aiba febra, a racit. In cele cateva zile de stat acasa, grijile se accentueaza: peste cele existente se suprapun si cele legate de sanatatea celui mic si mama poate deveni si mai anxioasa.

Programul complet al activităților tale cu copilul de 1-3 ani (toddler)

16 cele mai bune sfaturi pe care sa le stii inainte de prima zi de gradinita 

Si, daca scenariul se repeta de mai multe ori, atunci este foarte posibil ca, in realitate, in sufletul ei, mama sa nu vrea ca cel mic sa mearga la gradinita, chiar daca mintea constienta intelege ca asta este solutia optima si ca trebuie sa mearga la serviciu. Si, cum noi oamenii transmitem verbal si rational doar o mica parte din informatii, mesajul pe care il transmite de fapt mama copilului este ca nu vrea ca cel mic sa mearga la gradinita, si ca vrea sa stea acasa. Si atunci, exact asta se intampla, pentru ca dorinta emotionala sa se indeplineasca: situatii care sa-l tina pe copil acasa. De regula, este vorba de raceli, febra si alte cazuri de imbolnavire.

Ce e de facut? Afla pe pagina 2 a articolului.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit