Alfie Kohn, autorul care a revolutionat metodele de educatie din intreaga lume si din Romania, definind si promovand conceptul de parenting neconditionat, critica sistemul de educatie bazat pe pedepse si recompense.

El scrie, intr-un articol publicat recent pe HuffingtonPost.com, ca, in ciuda cartilor si articolelor pe care le-a publicat si care cuprind dovezi ca pedepsele sunt nu numai ineficiente, ci si contraproductive in educatia copiilor, se pare ca sustinatorilor acestor tactici nu le pasa ca acestea nu functioneaza. Scopul pare a fi nu sa aduca binele pe termen lung si sa produca efecte constructive asupra valorilor copilului si asupra actiunilor sale viitoare, ci este sa se asigure ca cel mic nu scapa nepedepsit si este „tras la raspundere”.

„Sa luam, spre exemplu, pedeapsa. Atunci cand facem copiii sa sufere pentru ca au procedat urat, ii „invatam o lectie”? Da. Ii invatam ca persoanele cu mai multa putere pot obliga persoanele care au mai putina putere sa faca tot ceea ce le cer. Ii invatam ca motivele si cauzele sunt irelevante; numai comportamente observabile conteaza. Ii invatam ca interesul propriu – consecinta pentru tine, actorul – este singurul considerent relevant atunci cand decizi cum sa-ti traiesti viata: Evita sa faci lucruri pe autoritate le displace, daca esti de parere ca ai putea fi prins”, scrie Alfie Kohn.

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

Cum sa motivezi un copil fara recompense. IATA raspunsuri la trei intrebari pe care sigur le ai despre educatia fara recompense

Autorul a ajuns la concluzia ca aceasta atitudine a parintilor care ignora argumentele parentingului neconditionat nu este „o justificare practica, ci un imperativ moral”.

„Puteti sublinia ca pedeapsa nu produce niciodata nimic mai mult decat o supunere temporara (resentimente) si are niste costuri imense. Puteti explica faptul ca alternativa este rezolvarea activa a problemelor, nu permisivitatea; opusul lui „a-i face cuiva” este „a lucra impreuna cu cineva”, si nu a nu face nimic. Insa, vei vorbi cu tine insuti, deoarece, pentru multe persoane, miza reala atunci cand impun ceea ce este numit eufemistic „consecinta” este pedeapsa, o versiune primitiva a justitiei, a carei premisa este Daca faci ceva rau, trebuie sa ti se faca si tie ceva rau, mai scrie autorul american. Acesta precizeaza ca studiile dovedesc ca pedeapsa nu face decat sa inrautateasca lucrurile.

Alfie Kohn mai spune ca oamenii au tendinta sa-si apere convingerile morale, politice si religioase atunci cand acestea le sunt amenintate, respingand noile informatii, ceea ce se intampla si cu noile descoperiri in domeniul educatiei.

10 alternative eficiente la pedepse

Tu iti pedepsesti copilul pentru o nota mica? Iata de ce asta nu-l ajuta sa invete bine

Au copiii nevoie de competitie?

Intr-o lume a notelor, concursurilor si examenelor, numerosi parinti nici macar nu-si pun problema ca niciun fel de concurenta nu ar trebui sa existe in sistemul de invatamant.

„Acelasi lucru este adevarat cand toata lumea de pe terenul de joaca primeste un trofeu de „multumesc pentru ca ai jucat”. Competitia nu trebuie diluata! O linie groasa trebuie desenata intre castigatori si perdanti, iar cei din urma nu trebuie sa primeasca nimic ce ar putea semana cu un premiu. De ce? Pentru ca „viata” inseamna o serie de concursuri si copiii ar trebui sa se obisnuiasca inca de pe acum cu neplacerea de a pierde”, arata Alfie Kohn modul de a gandi al acestor parinti.

El aduce dovezi ca aceste premise sunt gresite. „Competitia nu este necesara pentru a promova excelenta si deseori ii retine pe oameni din a da ce-i mai bun din ei. Expunerea copiilor la experient neplacute – sa-si juleasca nasul in esecul lor public – nu este o cale constructiva de a-i pregati pentru posibilitatea ca vor avea parte de niste experient mai neplacute cand vor creste mai mari. Si nu sunt dovezi care sa sugereze ca acei copii care primesc semne de recunostinta doar pentru ca au jucat, sau de sustinere doar pentru ca au incercat, vor dezvolta asteptari nerealiste, un sentiment ca au dreptate sau o lipsa brusca de interes pentru a face lucrurile bine”, afirma autorul american de parenting.

RECENZIE. Cum disciplinezi un copil fara sa-l pedepsesti. „Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”

El spune ca i-a luat ani de zile sa inteleaga ca atitudinea parintilor care sustin ca cei care au pierdut trebuie sa plece acasa cu mainile goale nu tine de psihologie, ci de ideologie. Acesti parinti nu considera corect ca micutii sa treaca peste ceva prea repede sau sa aiba sentimente pozitive legate de ei insisi fara sa castige cumva acest drept.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit