Subiectul timpului petrecut de copil la televizor a fost discutat de multe ori, foarte multe studii aratand care sunt efectele pe care le are asupra copilului pe termen scurt si pe termen lung. Un lucru stiut de toata lumea, indiferent de numarul de studii, este ca expunerea indelungata atrage dupa sine efecte negative.

Laura Markham, specialist in psihologie clinica, autoare a cartii „Parinti linistiti, copii fericiti”, a scris despre efectele uitatului la televizor asupra copiilor si ce sa faci pentru a preveni efectele negative ale acestei activitati.

Desigur, ecranele luminoase si colorate sunt cea mai buna bona. Atunci cand ai un nou copil in familie sau cand pur si simplu iti doresti putin timp in singuratate, televizorul pare a fi solutia ideala, mentinand atentia copilului neclintita. Insa, daca faci din asta o rutina, nu faci decat sa te asiguri ca pentru copilul tau va fi foarte dificil sa gaseasca lucruri care ii plac si prin care poate sa se relaxeze singur”, spune Laura Markham, intr-un articol publicat pe site-ul sau ahaparenting.com.

In opinia specialistei, este recomandat sa apelezi la o bona sau la cineva care poate avea grija de copilul tau atunci cand consideri ca ai anumite lucruri de facut si ca nu poti sa iti imparti atentia si intre acele lucruri si copil. Este mai costisitor decat sa il lasi sa se uite la desene cateva ore pana iti termini treaba, insa costul pe care il va plati copilul este unul mult mai mare decat cel al unei bone.

Cum sa-ti pastrezi calmul in timpul crizelor copilului

7 lucruri mici care intretin pasiunea in relatia de cuplu si atunci cand ai copii

Studiile cercetatorilor au aratat ca, in primii doi ani de viata a copiilor, nu este recomandata deloc expunerea la televizor, iar dupa varsta de doi ani acestia nu ar trebui sa fie expusi mai mult de o ora pe zi. Si chiar si in acea ora, recomandarea este sa te asiguri ca ceea ce priveste copilul este calitativ si util in educatie.

Dupa un calcul simplu, concluzia ar fi ca strictul necesar de uitat la televizor pentru copii este de maxim 10 ore pe saptamana, ceea ce este foarte departe de realitatea zilelor noastre. In prezent, copiii sunt expusi la televizor, in medie, aproximativ 32 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna de 3 ori mai mult decat ar fi necesar ca sa nu existe efecte negative.

Iata care sunt efectele privitului la televizor asupra dezvoltarii copiilor:

1. Unul dintre efectele pe care privitul la televizor le are asupra copiilor este faptul ca schimba modul de dezvoltare a creierului, incetinind anumite procese si creand conditionari ale relaxarii si placerii cu privitul la televizor.

2. Copiii sunt distrasi de la anumite atctivitati utile si nu pot gasi placerea in a face lucruri educative avand mereu comparatia cu televizorul in minte.

3. Timpul petrecut la televizor mananca din timpul acordat unor activitati care sunt menite sa asigure dezvoltarea normala si armonioasa a copilului.

4. Privitul la televizor da dependenta, fapt demonstrat cu multi ani in urma, si se transforma intr-o rutina care dureaza pe viata si de care este foarte greu sa scapi mai tarziu.

5. Copiii pot invata foarte multe lucruri negative de la televizor, fiind deja demonstrat faptul ca agresivitatea este indusa si invatata si de la televizor.

Cum sa-i faci pe frati sa nu se mai certe

Daca ai sti ca succesul copilului tau depinde de aceste 6 lucruri, le-ai face?

Iata ce recomanda Laura Markham in locul privitului la televizor:

Exista copii care nu au fost expusi televizorului deloc si acestia reusesc sa isi gaseasca distractia si sa se simta bine facand multe alte lucruri. Un prim pas pe care il poti face pentru a opri obiceiul uitatului la televizor al copilului tau este sa incerci cartile audio. Inca se pastreaza legatura cu tehnologia destul de mult, insa efectele nu sunt aceleasi.

Acestea stimuleaza creativitatea copilului tau lasandu-l sa isi creeze imagini singur pentru povestile pe care le aude.

Laura Markham ne aduce aminte cat este de important sa petrecem timp cu copilul, deoarece, daca acesta simte ca nu a primit suficienta atentie din partea parintilor, nu va putea sa stea linistit pana nu ii va fi satisfacuta aceasta nevoie.

Daca il vei lasa pe copil sa se plictiseasca, desi ai putea avea tendinta sa crezi ca nu este bine, vei fi surprinsa sa vezi ca acesta isi va gasi de lucru si, mai mult de atat, activitatile pe care copilul le alege pentru a scapa de starea de plictiseala de multe ori sunt indicii care duc catre domeniile de interes ale acestuia.

Ceea ce este foarte important, conform Laurei Markham, este faptul ca nu este datoria ta, ca parinte, sa te asiguri ca cel mic reuseste sa se simta bine de unul singur. Aceasta este responsabilitatea copilului si, daca ii vei acorda increderea necesara, vei fi surprinsa sa vezi ca se descurca.

 

Sursa foto: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit