Cea mai provocatoare perioada din punct de vedere a activitatilor desfasurate cu copilul este cea de pana intr-un an – un an si jumatate. In aceasta perioada, micutul este suficient de mare si de curios de lumea care il inconjoara pentru a incerca sa se joace cu orice obiect gaseste in drumul sau de mic explorator. Totusi, este inca prea mic pentru a putea atinge si folosi in siguranta orice obiect din casa sau de afara.

In plus, in aceasta perioada, micutul are tendinta de a introduce foarte multe obiecte in gurita, iar parintele trebuie sa fie mereu cu ochii pe el pentru a descoperi la timp daca cel mic intentioneaza sa introduca in gurita obiecte murdare sau obiecte mici, evitand astfel riscul de sufocare sau de inghitire a acelor obiecte.

Din aceste motive, jucariile pentru un copil in varsta de un an trebuie sa fie in primul rand sigure si sa nu puna in pericol sanatatea sau chiar viata micutului.

 

Iata cateva criterii de care trebuie sa tii cont si pe care trebuie sa le indeplineasca jucariile destinate unui copilas de un an:

 

1. Jucariile pentru un copil de un an trebuie sa nu aiba piese mici care ar putea fi inghitite sau care ar putea fi introduse cu usurinta in nas sau in urechea micutului.

 

2. Inainte de a-i oferi o jucarie copilului mic, asigura-te ca este cat mai curata. Fie ca este o jucarie din lemn, din plastic, din metal sau din plus, curat-o inainte sa i-o dai copilului. De regula, pe cutie sau pe eticheta vei gasi instructiuni de curatare.

 

3. Asigura-te ca jucariile pe care i le oferi copilului indeplinesc criteriile de calitate si nu contin componente sau urme de plumb sau alte metale grele. Unele jucarii produse in tari care nu aplica standardele europene de calitate pot prezenta urme de metale grele fie in vopsea, fie in anumite piese. Asadar, criteriul dupa care alegi o jucarie nu ar trebui sa fie niciodata pretul mai mic, ci calitatea acesteia.

 

4. Mare grija la jucariile cu magneti! Au existat cazuri in care copiii au inghitit magneti mici. Cel mai potrivit este sa astepti cu aceste jucarii pana mai creste copilul.

 

5. Daca este vorba de o jucarie care scoate sunete si lumini, neaparat testeaz-o inainte de a o cumpara si a i-o da copilului. Unele jucarii au sunetele prea puternice, chiar asurzitoare, riscand mai degraba sa-l sperie pe copil decat sa-l distreze. De asemenea, luminile puternice ii pot afecta micutului vederea, caci va fi curios sa vada toate detaliile noii jucarii.

 

6. Atentie la jucariile din plastic, foarte raspandite pe piata. Unele dintre ele pot contine anumite componente toxice precum Bisfenol A (BPA) sau ftalati, dovedite ca avand efecte negative pe termen lung in dezvoltarea copiilor, crescand riscul de cancer, alergii si boli de inima.

 

Cele mai potrivite jucarii pentru un copilas in varsta de un an sunt cele cu culori calde, sa nu fie tipatoare, jucarii din lemn, jucarii din plastic sigur, cu vopsea care respecta standardele de calitate, dar si jucariile de plus. Sunetele pe care le emit jucariile trebuie sa fie placute si sa nu fie stridente.

Un exemplu de jucarie care indeplineste aceste criterii este jucaria interactiva Fisher Price Laugh&Learn Catelusul vorbitor si Catelusa vorbitoare. Este o jucarie de plus care poate fi un prieten moale al copilului si care raspunde la atingerea lui cu fraze dragute si cantece ritmate. Catelusul vorbitor raspunde la atingerea bebelusului cu fraze dragute si cantece de intonat dinamice despre partile corpului, sentimente si multe altele.

Este o jucarie dotata cu tehnologia Etape de dezvoltare care schimba continutul de invatat pe masura ce micutul creste, pe 3 nivele: peste 6 luni, peste 12 luni si peste 18 luni. In tot acest interval, bebelusul porneste de la primele cuvinte si cantecele, trece prin invatarea culorilor, a cifrelor sau a partilor corpului si ajunge la cantecele de fredonat, jocuri de rol si exprimarea emotiilor.

Oricare ar fi jucaria pe care iti doresti sa o cumperi pentru copilul tau in varsta de un an, asigura-te ca aceasta respecta standardele de calitate si de siguranta si ca aduce o contributie la dezvoltarea intelectuala si emotionala a copilului.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit