Ca adulți, subestimăm importanța pe care jocul o are în dezvoltarea copilului, atât mentală, cât și fizică. Jocul este modul prin care copilul interacționează cu lucrurile din jurul său și învață despre tot ceea ce vede. Jocul nu poate fi supraevaluat, iar importanța acestuia trebuie conștientizată de părinți.

Plastilina, CEA MAI EFICIENTĂ jucărie de dezvoltare pentru copii. Cum o alegi pe cea potrivită

O idee de jucărie educativă ieftină

Jocul pe roluri sau imitația este o activitate simplă pentru părinți. Prin intermediul acestui joc, însă, copilul imită și învață lucruri practice ale vieții de zi cu zi: să se îmbrace, să așeze masa, cum să împartă, cum să fie organizat.

Primul pas, ca adult, este să înveți să iubești jocul din nou și să explorezi. Iar cel mai bun profesor este copilul tău. Trebuie să mai știi că pentru copilul mic, simțurile sunt „ascunse”, iar el le descoperă prin intermediul fiecărei activități: prin miros, cu ajutorul simțului tactil (pe diferite tipuri de hârtie sau suprafețe).

Alege jocuri care să-l stimuleze pe copil atât mental, cât și fizic. Trebuie să te întrebi cum ai vrea tu să explorezi acele obiecte noi, dacă ai fi de vârsta lui. Copilul învață despre lumea din jur prin joc, explorând. Este modul său de a face descoperiri.

Story cubes, un joc care dezvoltă imaginația. Cum să-ți faci propriile cuburi cu povești

Recomandarea Centrului de Parenting este de a-l lăsa pe copil să se joace în felul său. În joc nu există reguli, iar jocul îl ajută pe cel mic să descopere lumea din jur, obiectele, formele, senzațiile. Astfel, nu-l corecta! Nu-i impune regulile tale. Nu uita că nu este jocul tău, tu ești doar un moderator, o persoană care-i prezintă opțiunile.

Nu-i strica jocul cu cuburi dacă ție ți se pare că nu arată bine. Pentru el poate are sens, iar scopul principal este de a-i stimula răbdarea, motricitatea fină și de a-i prezenta jocul.

Jocul este acel moment din zi în care nu există reguli impuse de cei mari – cu excepția regulilor ce țin de siguranța copilului.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit