Venirea pe lume a unui copil aduce cu sine o bucurie imensa si sentimentul de implinire in sufletul nostru de parinti. Pe masura ce cresc copiii, suntem nevoiti sa facem fata unor situatii diferite de comportare si de manifestare fata de ei, uneori simtim ca suntem prea obositi pentru a mai respecta ceea ce ne-am propus si ajungem sa ne pierdem rabdarea.

Cu totii am experimentat momente cand reactionam, nu neaparat la ceea ce a facut copilul, ci, pur si simplu pentru ca nu am avut o zi prea buna la munca sau ca am stat prea mult in trafic, ajungem sa ne descarcam emotional in fata copilului. Chiar daca realizam apoi ca nu am procedat bine si ne pare rau este nevoie sa constientizam si sa diferentiem lucrurile unele de altele, pentru a nu ne afecta relatia cu copilul.

Iata ce putem face preveni astfel de comportamente si pentru a nu ne mai pierde rabdarea cu copiii nostri:

In primul rand este nevoie sa ne destindem putin, sa respiram profund si sa ne reamintim bucuria pe care am simtiti-o cand ne-am vazut copiii prima oara, ca ne dorim sa avem o relatie frumoasa, sa fim fericiti, atat ei, cat si noi. Sa ne distantam putin de momentul in care ne aflam si de situatia respectiva, sa privim cumva din afara, obiectiv si sa nu mai cadem prada impulsului de moment.

Sa fim empatici cu ceea ce traiesc copiii, sa incercam sa ne conectam cu ei, sa ii intelegem si sa vedem lucrurile si din perspectiva lor. De exemplu, daca cel mic nu doreste sa mearga la gradinita se recomanda sa nu reactionam imediat si sa il “amenintam”, in schimb putem initia o mica discutie pentru a descoperi motivul pentru care nu doreste, poate a avut un “conflict” cu un coleg, poate ca este foarte obosit, poate ca vrea sa petreaca mai mult timp cu tine etc. Esential este ca si copilul sa vada ca parintele il valorizeaza si il intelege.

Sa ne comportam respectuos cu ei, chiar si in momentele in care nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Sa ii invatam pe copii inca de mici ca, uneori oamenii pot avea pareri diferite, dar acest lucru nu inseamna sa ne comportam urat, sa tipam, sa lovim etc. Sa le oferim prin propriul exemplu ce inseamna respectul, atat pentru ei, cat si pentru cei din jur, pentru animale, pentru natura etc.

Sa constientizam ca noi suntem cei responsabili de copii, de viata lor, de ceea ce ii invatam, de modul in care vor reactiona, atat emotional, cat si verbal in fata diferitelor situatii de viata. Este responsabilitatea noastra sa ii ajutam sa devina persoane sigure, cu incredere in fortele proprii, sa se simta iubiti, intelesi etc. Familia reprezinta fundatia, educatia primita in primii ani acasa este esentiala pentru dezvoltarea ulterioara.

Sa realizam ca nu suntem dusmani, ca nu trebuie sa ne facem viata imposibila unii altora, ca este nevoie de armonie si intelegere. Parintii sunt adultii, iar copiii au nevoie de noi pentru a deveni la randul lor persoane mature, stabile emotional, capabile sa realizeze tot ceea ce isi propun. Chiar daca simtim uneori ca ei se comporta intr-un anume fel tocmai pentru a ne face noua “in ciuda”, sa lasam deoparte astfel de idei si ganduri si sa ne concentram pe relatia noastra cu ei, sa o transformam intr-una bazata pe iubire neconditionata, pe incredere si sustinere.

Sa tinem cont de etapele de dezvoltare prin care trec, sa nu ajungem sa avem cerinte prea mari, sa nu ii fortam sa realizeze anumite lucruri atunci cand ei nu sunt pregatiti, doar pentru ca am vazut ca un alt copil de varsta lui face asa. Fiecare copil este unic, se dezvolta in ritmul propriu si nu trebuie sa ii comparam cu ceilalti. Sa ii incurajam atunci cand au nevoie, sa le fim alaturi, sa ii ajutam sa isi descopere abilitatile si inclinatiile etc.

Din secretele unei mame cu multi copii: 7 trucuri cum sa-ti pastrezi rabdarea in situatii limita

Cum sa-ti educi copilul cu calm si rabdare. 36 de idei care sa te ajute acum

Sa dam dovada de autocontrol – este esential atunci cand ne aflam in situatiile in care simtim ca ne pierdem rabdarea. Pentru a ii putea invata pe copii sa fie capabili sa isi controleze singuri emotiile, comportamentul, starile, reactiile este nevoie ca noi sa facem acest lucru in viata de zi cu zi, sa practicam in tot ceea ce facem si in toate situatiile de viata autocontrolul.

Vrei sa ai mai multa rabdare cu copilul? 8 sfaturi rapide sa fii o mama zen

„Nu mai rezist!” De unde luam rabdarea de care avem nevoie cu copiii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit