Înțărcarea bebelușului, atât la un an, cât și mai târziu, este o etapă foarte importantă atât din viața copilului, cât și a mamei. Vârsta la care se încheie înțărcarea bebelușului – momentul în care copilul nu va mai primi laptele matern – variază de la copil la copil, iar decizia este influențată de numeroși factori.

Nu există o recomandare științifică prin care să se recomande o anumită vârstă la care să se realizeze înțărcarea bebelușului, astfel că decizia aparține mamei.

Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății recomandă o perioadă minimă de alăptare a bebelușului, respectiv între 1 și 2 ani. Aceasta este recomandarea minimă, în timp ce perioada maximă rămâne la latitudinea mamei și a bebelușului.

Astfel, sunt copii care au împlinit 4, chiar 5 ani, și care continuă să fie alăptați. Aceste situații sunt, însă, destul de rare.

Alăptarea este, în sine, un moment de maximă intimitate între mamă și copil. Numai că înțărcarea nu mai este atât de intimă, iar de multe ori decizia nu mai aparține doar mamei, ci este indusă de factori externi.

Cum decurge înțărcarea bebelușului la un an, când mama se întoarce la serviciu. Cele mai bune metode de a grăbi înțărcarea

Vrei să-i dai bebelușului lapte praf? 10 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe

Înțărcarea voluntară a bebelușului

În situații ideale ar fi de preferat ca înțărcarea bebelușului să fie un proces relaxant și plin de satisfacție, la fel cum a fost perioada de alăptare. Însă, acest scenariu nu se întâlnește la fiecare mămică. Decizia de a înțărca bebelușul variază de la o mamă la alta și de la un bebeluș la altul.

De foarte multe ori, mama începe înțărcarea înainte ca bebelușul să fie dispus să accepte această nouă etapă. Alteori, decizia vine chiar de la copil, care începe să refuze sânul, chiar dacă mama ar fi dispusă, în continuare, să-l alăpteze.

Indiferent care este momentul ori motivul în care mama sau bebelușul încep înțărcarea voluntară, trebuie subliniat faptul că înțărcarea rămâne o opțiune personală și toate deciziile mamelor trebuie respectate.

Înțărcarea la inițiativa bebelușului

(citeste pe pagina urmatoare)

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit