Ana Zidarescu

Ana Zidarescu

Cofondator la Centrul de Parenting
Buna! Sunt Ana Zidarescu, jumatatea Centrului de Parenting :) Mamica din 2012, aduc in fiecare dintre articolele mele toata experienta de peste 10 ani ca jurnalist in presa nationala si informatia noua pe care eu insami am cautat-o despre cresterea frumoasa si plina de iubire a fiului meu. Scriu pentru mine, in primul rand, sa invat sa fiu o mama mai buna. Ma bucur de viata, sunt recunoascatoare pentru tot ceea ce am si imi doresc ca fiul meu sa ajunga sa fie mandru de mine: ca mama, ca om. Iata articolul meu de astazi:
Ana Zidarescu

Înțărcarea bebelușului, atât la un an, cât și mai târziu, este o etapă foarte importantă atât din viața copilului, cât și a mamei. Vârsta la care se încheie înțărcarea bebelușului – momentul în care copilul nu va mai primi laptele matern – variază de la copil la copil, iar decizia este influențată de numeroși factori.

Nu există o recomandare științifică prin care să se recomande o anumită vârstă la care să se realizeze înțărcarea bebelușului, astfel că decizia aparține mamei.

Cu toate acestea, Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății recomandă o perioadă minimă de alăptare a bebelușului, respectiv între 1 și 2 ani. Aceasta este recomandarea minimă, în timp ce perioada maximă rămâne la latitudinea mamei și a bebelușului.

Astfel, sunt copii care au împlinit 4, chiar 5 ani, și care continuă să fie alăptați. Aceste situații sunt, însă, destul de rare.

Alăptarea este, în sine, un moment de maximă intimitate între mamă și copil. Numai că înțărcarea nu mai este atât de intimă, iar de multe ori decizia nu mai aparține doar mamei, ci este indusă de factori externi.

Cum decurge înțărcarea bebelușului la un an, când mama se întoarce la serviciu. Cele mai bune metode de a grăbi înțărcarea

Vrei să-i dai bebelușului lapte praf? 10 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe

Înțărcarea voluntară a bebelușului

În situații ideale ar fi de preferat ca înțărcarea bebelușului să fie un proces relaxant și plin de satisfacție, la fel cum a fost perioada de alăptare. Însă, acest scenariu nu se întâlnește la fiecare mămică. Decizia de a înțărca bebelușul variază de la o mamă la alta și de la un bebeluș la altul.

De foarte multe ori, mama începe înțărcarea înainte ca bebelușul să fie dispus să accepte această nouă etapă. Alteori, decizia vine chiar de la copil, care începe să refuze sânul, chiar dacă mama ar fi dispusă, în continuare, să-l alăpteze.

Indiferent care este momentul ori motivul în care mama sau bebelușul încep înțărcarea voluntară, trebuie subliniat faptul că înțărcarea rămâne o opțiune personală și toate deciziile mamelor trebuie respectate.

Înțărcarea la inițiativa bebelușului

(citeste pe pagina urmatoare)