De cand ai copii, probabil ca ai observat ca educatia se face permanent. Momentele in care ii explicam ceva copilului sau cele in care il dojenim sau il invatam ceva sunt doar o mica parte din procesul educatiei adevarate, care reprezinta suma tutoror lucrurilor pe care le transmitem copilului clipa de clipa prin comportamente, cuvinte, atitudini, convingeri, principii, valori etc.

Persoanele care lucreaza cu copiii au observat ca exista diferente mari intre comportamentele si stima de sine a copiilor in care parintii au incredere comparativ cu cei in care parintii nu au incredere. Atunci cand parintii nu au incredere in copil, acel copil tinde sa aiba o stima de sine scazuta, este mai ezitant, poate evita sa-si asume responsabilitatea, evita sarcinile mai dificile, asteapta aprecieri din exterior si, in general, tind sa dezvolte comportamente de opozitie prin care incearca sa-si manifeste individualitatea. In schimb, cand parintii au incredere in copil, acel copil este mai independent, se orienteaza mai bine sa ia decizii bune pentru el, are o stima de sine mai ridicata si este mai echilibrat emotional.

9 strategii care cresc increderea in sine a copiilor

Scrisori în viitor

Avand in vedere cele spuse mai sus, putem afirma ca increderea parintelui in copil este unul dintre cele mai importante aspecte ale educatiei. Mai mult, as merge mai departe si as spune ca increderea parintelui in copil poate inlocui cu succes zeci de carti de parenting care livreaza tehnici de a te face ascultat. Atunci cand ai incredere in copil, si procesul educatiei este mai usor, dar si copilul creste fericit si increzator, si acesta este cel mai mare castig.

Cum se manifesta lipsa de incredere in copil

Inainte de a prezenta pasii pe care ii pot urma parintii care doresc sa recapete increderea in copiii lor, ne vom opri putin la modul in care se manifesta lipsa de incredere in copil. Si facem acest lucru, deoarece am intalnit parinti care, desi afirmau ca au incredere in copil, se dovedea apoi, din actiunile, cuvintele si convingerile lor, ca, in realitate, nu aveau acea incredere. De exemplu, pentru un tata a fost socant sa descopere ca, atunci cand i-a spus baiatului de 4 ani, in timp ce picta, sa aiba grija sa nu murdareasca cu acuarele totul in jur – masa si peretii – i-a aratat copilului o dovada a lipsei lui de incredere in el. A simtit nevoia sa-i spuna baietelului acest lucru din frica sa nu murdareasca masa si peretii cu acuarele, desi copilul picta linistit pe album. Iar aceasta frica a aparut tocmai pentru ca parintele nu avea incredere ca cel mic poate face o activitate fara sa faca si o sotie.

Copilul ca o oglinda. Legatura dintre neincrederea in sine a parintelui si nefericirea copilului

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

Unii parinti nici macar nu au incredere ca cel mic intelege ce i se spune. Altii nu au incredere ca cel mic va face, mai devreme sau mai tarziu, lucrurile solicitate de parinti. Apoi, numerosi parinti nu au incredere in valoarea intrinseca a copilului. Altfel spus, nu cred ca „se va alege ceva” din el, daca nu este fortat, obligat, schimbat pentru a fi diferit decat vrea sa fie.

In teorie pare totul destul de clar. Insa ce facem in practica? De pilda, o mamica, dupa ce a constientizat ca nu are incredere ca fetita ei de peste 3 ani se va incalta singura, a afirmat: „Bine, am incredere in copil. Dar ce fac, totusi, daca am incredere, iar ea nici atunci nu se incalta singura?” Dupa cum vedem, tendinta este ca lipsa de incredere sa se ascunda chiar si dupa o decizie constienta de a avea incredere in copil.

Autodiversificarea. Ai încredere să-l lași pe bebeluș să mănânce singur?

Top 14 sfaturi pe care orice tatic ar trebui sa le stie

6 pasi pentru a avea incredere in copilul tau

Vestea buna este ca, odata depistata aceasta lipsa de incredere in copil, care, dupa cum ai vazut mai sus, afecteaza nu doar relatia copil-parinte, ci si individualitatea celui mic, deci viitorul lui, sta in puterea ta sa schimbi situatia.

Iata o strategie formata din 6 pasi care te va ajuta sa inlocuiesti neincrederea in copil cu incredere. Astfel, intreaga ta relatie cu copilul va cunoaste o noua dimensiune si ii vei oferi celui mic ocazia sa creasca fericit si increzator.

Citeste, pe pagina 2 a articolului, pasii pe care sa-i urmezi pentru a incepe sa ai incredere cu adevarat in copil. 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit