Un om a venit la un intelept si l-a intrebat cum sa-si educe copiii.

La care inteleptul i-a raspuns: „In viata, foloseste-ti toate puterile ca sa te educi pe tine insuti. Indreapta-ti toate puterile catre curatarea inimii tale. Iar cu copilul comporta-te la fel ca o pasare. Cand puiul prea mic vrea sa iasa din cuib, pasarea ii corecteaza miscarile cu aripa. Ea ii indreapta drumul cu calm, fara macar sa incerce sa-i explice ceva. Asa sa procedezi cu copilul tau atunci cand vrea sa o ia pe cai gresite”.

Este o pilda graitoare a lui Oleg Torsunov, un medic Ayurveda din Rusia, cunoscut la nivel mondial si specialist in domeniul psihologiei si relatiilor familiale.

6 lucruri pe care le fac parintii cu copii independenti

Lectia pe care o invata un copil atunci cand e pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting neconditionat”

Potrivit acestuia, pasarea nu are nimic impotriva propriului sau pui, ci doar il ajuta cu aripioara sa nu cada din cuib inainte de vreme. De ce nu este nevoie de nicio explicatie? Deoarece cunostintele se transmit numai prin iubire, iar cuvintele aici aproape ca sunt de prisos.

Iar pentru ca iubirea sa existe, este nevoie de relatii neutre, cand nu deranjezi acea persoana, nu o chinui, nu vrei nimic de la ea, ci doar, daca ar fi sa transpui in cuvinte ceea ce simti, ar fi: „Traieste, bunul meu, cum poti, iar eu ma voi stradui sa te ajut”…

Asadar, pentru a creste copii buni, trebuie sa devenim mai intai parinti buni. Pun accentul pe cuvantul „sa devenim”, care semnifica un proces, mai lung sau mai scurt, sau care poate ca nu se termina niciodata.

Daca vrem sa educam niste oameni adevarati, trebuie sa devenim noi insine niste persoane integre, iar pentru aceasta trebuie sa fim, pe zi ce trece, tot mai aproape de varianta noastra mai buna. Cum facem acest lucru? Prin observare, calm, intelegere si non-judecata fata de noi insine si fata de cei din jur.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit