M-am decis sa scriu despre aceasta tema deoarece sunt intr-un moment al vietii in care trebuie sa iau niste decizii: fie ma centrez pe cariera, fie ma dedic mai mult vietii de familie, in special copilului.

Inainte sa devin mama nu credeam ca exista atat de multe stari prin care o persoana poate trece si atat de multe intrebari referitoare la ce sa faci pe mai departe.

Am pus planul profesional mult timp pe primul loc, stateam cu orele la birou, acceptam si oferte in strainatate, dar a venit momentul cand simt ca nu mai pot face acest lucru.

Consider ca mama este pilonul central al vietii copilului in primii trei ani. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, insa este bine atat pentru mama, copil, cat si pentru intreaga familie ca EA sa poata avea mai mult timp sa poata faca lucrurile bine, sa fie prezenta pentru copil, sa aiba timp si de alimentatie, de casa, sa acorde atentie si sotului etc.

Ideal ar fi sa existe un echilibru intre cele doua planuri: profesional si personal.

Specialistii sustin ca este esential ca pana la varsta de trei ani copilul sa traiasca efectiv langa mama sa sau, la nevoie, alaturi de o inlocuitoare a mamei constanta.

Relatia dintre mama si copil se formeaza inca din timpul sarcinii, cand copilul depinde in intregime de mama, cu ajutorul ei se hraneste, se dezvolta.

Mama detine un rol educativ foarte important pentru dezvoltarea copilului, pentru integrarea lui sociala. Cand unui copil ii lipsesc afectiunea, atingerile, atentia unei mame, desi cineva continua sa il hraneasca normal, acel copil nu va creste adecvat. Relatia aceasta este decisiva pentru dezvoltarea normala, sanatoasa a viitorului adult si este de neinlocuit.

Dragostea oferita de catre mama reprezinta prima forma de afectivitate pe care copilul o sesizeaza.

Din aceasta relatie copilul:

  • va invata primele reguli si obligatii,
  • va invata cum sa se raporteze la celelalte persoane din viata lui,
  • cum sa socializeze si sa se integreze in comunitate.

Mama este cea care ii va oferi copilului sentimentul de siguranta, de stabilitate, de model, ceea ce ii va influenta intreaga personalitate si il va transforma fie intr-ul adult sanatos pe toate planurile, care are incredere si stima de sine, fie va deveni o persoana nesigura si tematoare.

De asemenea, mama va avea si responsabilitatea de a nu il rasfata pe copil, astfel incat acesta sa refuze prezenta altor persoane sau copii, va sti cum sa il echilibreze, cum sa ii ofere dragoste atunci cand copilul are nevoie, dar sa se si impuna si sa se faca auzita si ascultata.

Tinand cont de toate acestea, este nevoie ca mama sa fie, la randul ei o persoana sigura de ea, care se cunoaste, care are o siguranta familiala, financiara, sociala, pentru ca numai asa va fi capabila sa isi indeplineaca rolul in adevaratul sens al cuvantului.

Va avea nevoie sa fie sustinuta si de partenerul de viata, caci se stie cat de importanta este relatia celor doi in cresterea armonioasa a copilului, faptul ca au aceleasi principii de viata, reguli si valori.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit