Disciplinarea unui copil, indiferent de varsta lui, este un capitol solicitant pentru fiecare parinte in parte. Regula cea mai importanta atunci cand vine vorba de a ii invata pe copii regulile si modalitatile de a le respecta este sa fim consecventi.

Iata o serie de abordari pe care le putem utiliza astfel incat sa se muleze mai bine tipului de familie si varstei copilului:

1. Intre 0 si 2 ani – curiozitatea este cuvantul cheie in aceasta perioada. Copilul doreste sa descopere mediul inconjurator, de aceea cel mai indicat este sa eliminam din start sursele periculoase, cum ar fi: televizorul, obiectele mici, bijuteriile, medicamentele, obiectele folosite pentru curatarea casei etc. Foarte important este sa nu lovim sau sa palmuim pe cei mici, deoarece la aceasta varsta ei inca nu sunt capabili sa realizeze conexiuni intre faptele lor si efectele ce survin din actiunile lor.

De asemenea, copiii invata mai ales uitandu-se la parinti, la modul in care acestia reactioneaza si se comporta in preajma lor, asa ca ei isi vor insusi mai repede anumite comportamente daca le vad la mama si la tata. Cuvintele neinsotite de actiuni, de fapte nu au acoperire in fata copiilor.

2. Intre 3 si 5 ani – in aceasta etapa copiii incep sa constientizeze consecintele faptelor lor, de aceea trebuie sa le comunicam regulile casei. Se recomanda explicarea foarte clara a ceea ce se doreste, a ceea ce este permis, a ceea ce se va intampla daca nu se respecta regulile, la final asigurati-va ca cel mic a inteles ceea ce i-ati comunicat.

De exemplu, daca copilul primeste acuarele si incepe sa picteze peretii, mai intai discutati cu el de ce nu este voie sa faca acest lucru, iar daca acest comportament persista ii explicati ca va fi nevoie sa va ajute la curatarea peretilor.

Atunci cand observati ca un comportament corect a fost insusit de catre copil, invatati sa ii recunoasteti acest lucru, spuneti ceva pozitiv referitor la fapta lui, astfel il veti incuraja sa adopte noi deprinderi sanatoase.

3. Intre 6 si 8 ani – la aceasta varsta este crucial ca si copilul sa stie ca ceea ce veti spune asta veti si face, altfel veti risca ca data viitoare sa nu va mai asculte si sa va submineze autoritatea.

4. Intre 9 si 12 ani – cea mai adecvata si eficienta metoda de disciplinare in aceasta etapa este sa ii invatam sa faca fata/ sa suporte consecintelor comportamentului lor. De exemplu, daca copilul nu isi termina lectiile, nu le faceti in locul lui, ci lasati-l sa se duca la scoala cu tema nefacuta, astfel incat sa invete ce se poate intampla (va lua o nota proasta, va fi „certat”, i se va atrage atentia in fata clasei etc.).

Trebuie sa ii lasam pe copii sa mai si greseasca uneori, sa dea piept si cu esecul, astfel incat sa constientizeze ce inseamna sa te comporti necorespunzator si astfel, pe viitor nu vor mai repeta aceleasi greseli.

5. Dupa varsta de 13 ani – pana acum ati pus deja bazele, fundamentul in ceea ce priveste regulile si disciplina, totusi ramaneti pe pozitii: adolescentii au nevoie de parinti fermi, consecventi, care sa le ingaduie libertate, dar care sa stie cum sa stabileasca si limitele. Trebuie sa existe un echilibru, ei sa simta ca pot sa aiba un cuvant de spus, ca pot sa controleze anumite aspecte din viata lor, dar si ca, atunci cand au incalcat o regula stabilita de comun acord vor suporta consecintele.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit