Indemnizatia de concediu prenatal si postnatal pentru mame este redusa cu 25%, incepand din luna ianuarie 2018. Scaderea de venituri pe perioada celor 126 de zile va duce, automat, si la reducerea indemnizatiei de crestere a copilului, pe care o primeste mama, daca ea va este cea care opteaza pentru concediu, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Reducerea veniturilor mamelor este cauzata de modificarile care au intrat in vigoare in acest an referitoare la legea salarizarii.

Prevederile Ordonantei de Urgenta 3/2018 ii afecteaza pe angajatii aflati in concediu medical, inclusiv pe femeile aflate in concediu prenatal si postnatal, de maxim 126 de zile. Veniturile reduse in perioada concediului prenatal si postnatal inseamna o scadere a indemnizatiei de crestere a copilului pe care mamica o primeste pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza in functie de veniturile realizate in ultimele 12 luni.

Ordonanta de Urgenta 3/2018 cuprinde, pe langa prevederi legate de situatia persoanelor care au contracte part-time si a celor care lucreaza in IT, si o modificare ce reduce veniturile persoanelor aflate in concediu medical.

Jurnalistii de la wall-street.ro au facut calcule care arata, intr-un exemplu concret, ca eliminarea plafonului de 35% la calculul CAS, CAS calculandu-se ca 25% din indemnizatia de concediu primita efectiv, duce la reducerea veniturilor cu aproximativ un sfert. Calculele si textele de lege pe care se bazeaza acestea pot fi vazute AICI.

Asadar, modificarile legii salarizarii le afecteaza si pe mamici, reducandu-le veniturile nu numai pe perioada concediului prenatal si postnatal, ci pe intreaga perioada a concediului de crestere a copilului.

Somnul bebelusului. 5 probleme de somn ale bebelusilor si solutiile acestora

„Mami, joaca-te cu mine!” Solutia pe care copilul o cere zilnic face magie in educatie

Sursa foto: Pixabay

 

produse bebe
carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit