Invatamantul scolar va fi obligatoriu inca de la gradinita. Ceea ce inseamna ca atat grupa mijlocie, cat si grupa mare de la gradinita ar urma sa devină obligatorii.

Prin urmare, ultimii doi ani ai invatamantului prescolar, invatamantul primar, gimnazial si primii doi ani ai invatamantului secundar superior vor fi obligatorii, pana cel tarziu in anul 2020.

Proiectul de lege sustinut de PSD a primit votul favorabil in Camera Deputatilor si va merge la Senat, care este forul decizional. Președintele comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, Camelia Gavrila (PSD) spune ca “situatia actuala reprezinta intrarea in sistemul educational de tip prescolar de la 3 ani,cu grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare, si nu exista insa o obligativitate, desi in toate judetele, la toate nivelele face eforturi pentru a asigura școlarizarea preșcolarilor”.

Acest proiect de lege, prin care grupa mijlocie si grupa mare de la gradinita sa devina obligatoriu, reprezinta o tendinta europeană.

Saptamana aceasta, presedintele Frantei, Emmanuel Macron a anuntat o decizie fara precedent pentru sistemul educational din Franta:  gradinita va deveni obligatorie de la 3 ani! Astfel, in Franta, solarizarea va deveni obligatorie pentru toti copiii incepand cu varsta de 3 ani, in loc de 6, o decizie care face parte din planul sau de a revolutiona sistemul educational.

Grupa mare, obligatorie din 2020

Revenind la situatia din Romania, Camelia Gavrila, initiatoarea proiectului, a declarat ca ”ideea de obligativitate inseamna o sansa la educatie de calitate si pentru mediile defavorizate, pentru invatamantul real si pentru mediile de periferie urbana, acolo unde, poate, copiii nu au posibilitatea si nu pot beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educational avizat. Prin aceasta initiativa (…) ne propunem sa devina grupa mijlocie si grupa mare treptat parte a invatamantului obligatoriu. In felul acesta, de la cei 12 ani de scoala traditionala plus clasa pregatitoare se adauga inca doi ani, dar in etape. Credem ca nimic nu este prea scump pentru educatia copiilor. Intr-o prima etapa grupa mare va deveni obligatorie incepand cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni in 2023 grupa obligatorie”, a spus initiatoarea proiectului.

Ce parere aveti, parinti? Sunteti de acord cu acest proiect de lege, prin care gradinita sa fie obligatorie?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit