Toate manualele exista si in format electronic si elevii nu sunt obligati sa vina cu manualele la scoala, a declarat, astazi, ministrul Educatiei, Liviu Pop, citat de Agerpres.

„Nu scrie in lege ca elevul este obligat sa vina cu manualul la scoala. Am avut o discutie cu Federatia nationala de parinti pe subiectul acesta”, a precizat oficialul, adaugand ca ministerul trebuie sa ii asigure elevului accesul gratuit la manual pentru toate disciplinele.

„Greutatea ghiozdanului nu este data de manualul scolar. Manualul scolar are, in medie, 200 de grame. Un copil care are cinci ore intr-o zi are maximum un kg din cele cinci manuale scolare in ghiozdan, iar greutatea este data de caietele si auxiliarele si toate celelalte care nu sunt avizate de Ministerul Educatiei Nationale”, a afirmat Liviu Pop.

Totodata, potrivit ministrului, „in art 69 al 4 din Legea educatiei nationale sunt reglementate drepturile elevilor. Beneficiarul principal a actului educatiei este elevul. Orice drept al elevului nu vrem sa-l incalcam si nu o sa-l incalcam. Daca in lege spune ca elevul beneficiaza gratuit de manual in invatamantul de stat, privat si in limba minoritatilor, este de datoria Ministerului sa facem acest lucru. Este un drept al elevului. Insa, nu intotdeauna elevul este obligat sa vina cu manualul la ora. Si eu am predat matematica si nu intotdeauna le ceream elevilor sa vina cu manualul. (…) Fiecare profesor stie cand are sau nu nevoie de manual la o anumita ora”.

Anunt de la Guvern: Telefoanele mobile vor fi interzise in scoli

„Ii multumesc fiului meu pentru notele de 2.” Cum poti deveni cel mai fericit parinte al celor mai fericiti copii

Fara manuale auxiliare, neacreditate de Ministerul Educatiei, in scoli

 

Ministrul a mai spus ca a facut public in luna ianuarie care sunt manualele auxiliare acreditate de minister, subliniind ca, in anul scolar care urmeaza sa inceapa, in scoli nu trebuie sa mai intre niciun manual neavizat.

„Anul acesta, pentru prima data am facut public in luna ianuarie auxiliarele acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, ca sa stie fiecare parinte, profesor si fiecare elev care este auxiliarul acreditat de catre Ministerul Educatiei si care poate fi folosit la nivelul fiecarei unitati scolare, legal. (…) Am discutat cu cei de la asociatiile de parinti si au acceptat lucrul acesta ca in unitatile scolare sa nu mai intre niciun alt manual fara acordul si gestionarea asociatiilor de parinti si ii rog pe toti parintii sa se implice in acest demers, alaturi de profesor. Ca sa nu mai avem in clasa, la elevi, fel de fel de caiete, fel de fel de culegeri neacreditate de MEN, nu de ministru, de comisiile de specialitate”, a precizat Liviu Pop.

La randul sau, Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP), a declarat, dupa intalnirea cu ministrul Educatiei, ca in scoli 90% dintre auxiliare nu sunt autorizate.

„Incercam sa reglementam aceste auxiliare in scoala, astfel incat sa nu intre un auxiliar neautorizat de Ministerul Educatiei in scoala. Aici si noi, reprezentanti ai parintilor, asociatiile de parinti la nivelul unitatilor scolare, trebuie sa ne implicam. Adica ne dorim, avand in vedere ca aceste auxiliare nu pot fi interzise, exista cadrul legal, am hotarat sa gasim o solutie sa nu intre decat manualul autorizat de MEN, cu acordul asociatiilor de parinti. Exista o lista pe site-ul MEN, problema este ca in scoli 90% dintre auxiliare nu sunt autorizate si atunci trebuie sa gasim cadrul legal astfel incat sa se interzica cu desavarsire aceste auxiliare care nu sunt autorizate”, a spus Iulian Cristache.

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la parintii lui

Copilul nu isi face temele? 8 secrete prin care sa pui capat definitiv problemei

Sursa foto: Guvernul Romaniei

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit