„Fetita noastra in varsta de aproape trei ani, se plimba pe o plaja linistita in Outer Banks, cand a inghetat brusc. Ea se uita la un crab „care dormea” (cuvintele sale) care s-a mutat brusc in lateral. Nu a fos o situatie dramatica, insa ea a inceput sa planga, ghemuindu-se dupa picioarele mele”, povesteste experienta pe care a avut-o cu fiica sa Dr. Kyle Pruett, profesor de Psihiatrie a Copilului la Scoala de Medicina din Yale, SUA, pe blogul revistei Psychology Today.

Dupa acel moment, fetita sa a refuzat sa mai intre in apa pe toata durata vacantei, in ciuda faptului ca fratii si verisorii ei se balaceau in mare si se distrau stropindu-se cu apa, lucruri care ii placea si ei nespus sa le faca.
Majoritatea copiilor mici se confrunta, la un moment dat, cu anumite temeri. Acestea au reprezentat si vor continua sa reprezinte o provocare pentru parinti. Cel mai frecvent, fricile par sa apara din senin, asa cum a fost situatia descrisa mai sus, si pot complica destul de mult lucrurile intr-o familie, caci emotiile pot fi atat de puternice, motivele atat de neclare, iar solutiile atat de evazive.

De obicei, parintii incearca sa fie empatici si sa se adapteze fricilor copiilor. Aceasta este reactia standard in fata temerilor copilului. Insa, spune specialistul citat, aceasta reactie de adaptare duce, de multe ori, la reducerea tot mai multor activitati, ceea ce nu este o solutie linistitoare pentru intreaga familie.

Cum apar fricile copilului

Ce sunt, totusi aceste temeri ale copilului? „Pentru a fi cat mai clar, temerile sunt in mare parte destul de reale pentru copil si, de multe ori, se nasc in timpul cresterii rapide a cailor neurologice care fac legatura dintre cauza si efect, realitate si imaginatie, sentimentele pozitive si negative”, explica doctorul Kyle Pruett.

Avand in vedere aceste lucruri, ce ar trebui sa faca un parinte atunci cand frica micutului da nastere la lacrimi si la tipete?

Studiile referitoare la ce ii ajuta pe copiii timizi te-ar putea surprinde. Parintii care isi menajeaza pe termen lung copiii au o situatie mai confortabila pe termen scurt, insa, in momentul in care copilul incepe gradinita, acesta devine mai timid. In schimb, parintii care ii „imping” usor pe acesti copii, incurajand atent expunerea fata de alti copii si fata de locurile noi, au urmasi putin mai nervosi pe termen scurt, insa acestia sunt mai putin timizi si mai integrati social la gradinita, avand, asadar, mai mult succes. Aceste lucruri ii pot ajuta pe parintii copiilor cu temperamente mai flexibile sau care nu stiu cum sa gestioneze fricile lor.

Specialistul american propune trei actiuni pe care le pot face parintii pentru a diminua fricile copilului.

Citeste pe pagina urmatoare cele 3 solutii propuse de profesorul american Kyle Pruett de reducere a fricii copiilor mici.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit