In numai cateva zile, Guvernul va aplica o noua taxa pentru toti cei care lucreaza pe contract part-time. Astfel, daca si tu lucrezi astfel, iata ce se va intampla de la 1 august.

In acest moment, sunt peste un milion de contracte de munca in regim part-time. De la 1 august, ele vor fi impozitate exact asa cum sunt impozitate si contractele de munca cu norma intreaga si cu salariul minim pe economie.

De ce se va introduce aceasta noua taxa pe contracte part-time? Autoritatile au ajuns la concluzia ca sunt foarte multe companii care fac angajari pe contracte cu norma partială cu scopul de a evita plata unor taxe, in timp ce angajatul lucreaza, de fapt, program full-time, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit datelor Ministerul de Finanţe, in Romania exista circa 1,1-1,2 milioane contracte de munca in regim part-time. Aproximativ 710.000 de persoane care lucreaza cu contract de munca part – time au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (conform cifrelor pe decembrie 2016), iar 282.000 de persoane, desi aveau contract de munca cu norma intreaga erau inregistrati la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adica la 60,2 % din salariul de baza minim brut de 1.250 lei.

Autoritatile au mai sesizat ca in perioada 2012 – 2016 numarul contractelor part – time a crescut considerabil. Mai exact, ponderea contractelor cu timp partial in totalul contractelor de munca active s-a majorat de la 15,8% in anul 2012 pana la 18,1% in anul 2016.

In acest context, „se constata necesitatea implementarii unor masuri fiscale care sa asigurare plata de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru si cei cu plata in acord, in scopul protejarii si acestor categorii de salariati prin prisma drepturilor de pensii si de ocrotire a sanatatii”, se arată in expunerea de motive a Ministerului de Finante.

Potrivit unui calcul al ZF, incasarile la bugetul de stat odata cu majorarea taxa­rii contractelor in regim part time ar putea creste cu valori cu­prinse intre 2,5 si 7,6 mi­liarde de lei pe an.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit