Din ce in ce mai multe mamici din Romania decid, atunci cand vine vorba de momentul nasterii, sa faca o cezariana, chiar daca aceasta nu este o necesitate din punct de vedere medical.

Cum s-a ajuns aici?

Iata cateva explicatii pe care le da dr. Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog cu peste 30 de ani de experienta internationala in multiple ramuri ale specialitatii: tratamentul intensiv al pacientelor obstetricale in stare critică, uroginecologie, sonografie in obstetrica si ginecologie, sonografie de san, operatii endoscopice, endocrinologie ginecologica si reproducere umana.

  • Potrivit specialistului, in Romania, perioada de dupa ‘89 a insemnat o relaxare a controlului strict din spitale, care interzicea operatiile in afara cazurilor de urgenta medicala. A fost o reactie de eliberare: s-a dat dintr-o data liber la cezariene, iar aparitia institutiilor private in anii urmatori a influentat dramatic balanta. In clinicile private, femeile nu sunt doar paciente, ele sunt tratate ca si cliente. Exista unitati unde rata operatiilor este de peste 80%, mai spune doctorul Niculescu, intr-un comunicat de presa.
  • Varsta la care femeile ajung sa nasca primul copil este de asemeni strans legata de incidenta interventiilor chirugicale. Astfel, tarile in care femeile nasc la o varsta inaintata, cum sunt Italia sau Portugalia, ocupa primele locuri la rata de cezariene. Si in Romania, varsta la nastere a crescut si femeile se confrunta cu mai multe probleme obstetrice de-a lungul sarcinii din cauza acestui fapt. La asta se adauga cresterea numarului de sarcini obtinute prin fertilizare in vitro care aduc cu ele o alta serie de complicatii”, puncteaza specialistul citat inca o cauza a cresterii numarului de operatii cezariene.
  • De asemenea, mai spune doctorul Iosif Niculescu, astazi femeile sunt mult mai implicate in viata socio-economica, mai prezente in roluri cheie ale societatii si nu isi permit sa lipseasca multa vreme din campul muncii. Asta duce la intarzierea sarcinii, dar si la nevoia unei planificari stricte a nasterii. „Am observat ca, mai ales in Bucuresti, lumea are mult mai multe angoase si apeleaza mai degraba la cezariana decat in alte parti din cauza unor frici nejustificate”, sustine el.
  • Pe de alta parte, in numeroase cazuri chiar medicii sunt cei care prefera ca gravida sa nasca prin cezariana si nu natural: „Tot din cauza fricilor si a precautiilor excesive, medicii vad in operatiile programate o cale controlabila de a evita complicatiile si acuzatiile de malpraxis. Este adevarat ca la noi exista si o mediatizare iresponsabila a erorilor medicale care alimenteaza teama medicilor. In tarile occidentale, apar articole in presa doar dupa ce s-a facut dovada malpraxis-ului”.
  • In plus, mai precizează doctorul ginecolog, inca avem probleme imense in procesul de urmarire a travaliului si nu toate unitatile medicale beneficiaza de standarde europene. Exista locuri in care miscarile fetale se asculta cu urechea sau unde lipsesc consumabilele pentru tehnologii. Pentru un medic intr-o astfel de situatie, urmarirea travaliului si nasterea naturala sunt mult mai complicate decat cezariana.
  • Nu in ultimul rand, este nevoie de un program sustinut de educare a populatiei feminine cu privire la sarcina si nastere. De multe ori se ajunge la operatie pentru ca gravidele nu au stiut sa recunoasca simptomele problematice din timpul sarcinii si nu au ajuns la controalele de rutina.

Ce riscuri mari implica operatia de cezariana

Potrivit doctorului…. (vezi pe pagina urmatoare)

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit