Scopul recompenselor este de a-i determina pe copii sa faca anumite lucruri: sa fie gata la timp pentru gradinita, sa stranga jucariile din camera lor, sa plece din parc fara a plange etc.

Folosind recompense, copilul va sti ca va obtine ceva daca va face ceea ce il rogi. Pentru parinte este, intr-adevar, mai usor sa foloseasca recompensele in avantajul sau. In teorie, parentingul nu pare complicat. Insa, atunci cand iei in calcul oboseala ta, lipsa rabdarii, incapatanarea copilului, este tentant sa folosesti recompensa pentru a obtine mai repede ceea ce doresti, fara a investi resurse si efort suplimentar.

Insa, daca vrei sa faci educatie fara recompense, ori vrei sa le opresti, cum iti motivezi copilul sa realizeze ceea ce astepti de la el?

Daca ai aplicat pana acum recompensele, intr-adevar, va dura putin mai mult pana cand va face curat in camera fara sa fie motivat de o recompensa. Dar, cu cat opresti mai repede recompensele, cu atat va fi mai usor.

Cum personalitatea parintilor il formeaza pe copil. 4 modele de educatie si efectele pe termen lung

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

Scopul este ca cel mic sa realizeze aceste sarcini pe care tu le doresti din propria initiativa (intern), si nu ademenit de o recompensa (factor extern). Pana la varsta de trei ani, copilul stie deja limitele si daca tu le respecti, ori cedezi usor la insistentele lui.

Iata, mai departe, doua instrumente care te vor ajuta sa aplici educatia fara recompense

Educatie fara recompense prin respect reciproc

Sa presupunem ca ai un copil care merge la gradinita sau la scoala. Si intarziati in fiecare dimineata pentru ca cel mic nu vrea sa se imbrace, sa se spele, ori sa se incalte. Poti purta urmatorul dialog: “Daca nu plecam acum, vom intarzia. Asta inseamna ca si eu voi intarzia la birou si va trebui sa recuperez cele 30 de minute pe care le-am lipsit. Asadar, astazi, cand te intorci, imi vei oferi 30 de minute din timpul tau liber pentru a ma ajuta la spalatul vaselor (sau alta activitate casnica). Sau, putem pleca acum si ajungem amandoi la timp, iar cand te intorci ai programul liber”.

Cel mai mare si cel mai simplu secret al educatiei

Teoriile de educatie, o iluzie? Educatia prin propriul exemplu

Invata copilul sa fie constient de toate implicatiile faptelor sale si ca ai si tu nevoie sa urmezi un program. In acelasi timp, il inveti sa isi organizeze timpul si sa respecte rutina zilnica. Intr-adevar, este frustrant sa stii ca ai un program incarcat si ca vei intarzia. Insa, la fel de bine poti intarzia din cauza traficului.

Aceasta tehnica este potrivita pentru copiii mai mari de 4-5 ani.

Ofera alternative, nu recompense sau pedepse

“Inteleg ca ai nevoie de 30 de minute in plus pentru a fi gata sa plecam. Nu este nimic, inteleg. Insa, maine, te vei trezi cu 30 de minute mai devreme si vei avea tot timpul la dispozitie, fara ca tu sa intarzii la gradinita si eu la serviciu. Apoi, in ziua urmatoare, te voi lasa pe tine din nou sa alegi”.

Prin aceasta abordare arati ca il intelegi si ca esti dispus sa accepti intarzierea (ori ceea ce iti cere). Dar, in acelasi timp, ii arati si limita.

Atata timp cat ceea ce copilul cere este in limita acceptata de tine, fii si tu flexibil.

Copii cu toane. Afla ce se ascunde, de fapt, in spatele acestui comportament

„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii

Atunci cand alegi educatia fara recompense si fara pedepse, stii ca obiectivul tau ca parinte este sa iti ajuti copilul sa devina cat mai independent, sa se poate organiza singur, sa inteleaga motivul din spatele deciziilor, sa stie ca poate sa decida singur, pe baza alternativelor oferite de tine.

Citeste pe pagina urmatoare raspunsurile la cele mai importante 3 intrebari pe care le au toti parintii atunci cand se gandesc sa aplice educatia fara recompense:

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit