O imaginație bogata nu este un dat natural. Prin ceea cea facem sau nu facem, noi, parintii, putem contribui la dezvoltarea imaginatiei sau la inhibarea dezvoltarii creativitatii si imaginatiei copiilor nostri.

Totusi, copiii care au o imaginație mai bogată se bucura de anumite avantaje pe care poate ca ti le doresti si tu pentru copilul tau. Astfel, copiii care au o imaginație bogată se integrează mai ușor în comunitate, au rezultate mai bune la invatatura, se pot juca mai mult singuri, sunt mai fericiti si la acesti copii se observa mai putine crize de furie. In plus, imaginatia si creativitatea ii ajuta sa gaseasca mai usor solutii la problemele cu care se confrunta si, astfel, sunt mai optimisti si mai increzatori in fortele proprii.

„Mami, joaca-te cu mine!” Solutia pe care copilul o cere zilnic face magie in educatie

10 jocuri care stimuleaza creativitatea copiilor mici si mari

Iata cateva lucruri pe care le putem face sau facilita pentru copiii nostri astfel incat sa le cream contextul dezvoltarii imaginatiei:

1. Roaga copilul sa descrie un obiect obisnuit, cum ar fi biroul sau un copac.

2. Joc de rol cu obiectele: propune-i copilului sa spuna cum este o scoica, un arici de jucarie sau un clopotel si sa vorbeasca din rolurile lor cu voci diferite. Ce ar spune aceste obiecte daca ar vorbi unele cu altele?

3. Sa povesteasca ceva din perspectiva soarelui, a padurii, a apei, a focului etc.

4. Joc cu doi copii: ei trebuie sa improvizeze un dialog dintre doua animale, de exemplu dintre un elefant si o girafa. Ideal ar fi sa fie prezente si aceste animale din plastic sau din plus.

5. Sa descrie o situatie din punctele de vedere ale mai multor participanti, care au interese opuse.

Idee creativa si ieftina pentru copii mici: Cum se face o stampila din cartof

10 rețete de vopsea comestibilă pentru pictura cu degetele (finger painting)

6. Incepe o poveste si roaga-l pe copil sa o continue.

7. Stai deoparte de jocul copilului atunci cand il vezi concentrat si implicat, chiar daca foloseste obiectele inadecvat sau se intampla lucruri ciudate. In jocul lui lucrurile au sens si, intervenind, risti sa intrerupi un proces important.

8. Lasa-l sa se joace liber. Nu-i umple tot timpul cu activitati, lasa-i spatiu sa aiba activitati care il atrag si care ii plac.

De asemenea, daca iti doresti ca micutul tau sa aiba o imaginatie bogata, limiteaza-i timpul petrecut in fata televizorului. Medicii avertizeaza ca privitul televizorului si statul in fata calculatorului au efecte negative asupra memoriei si imaginatiei copiilor.

10 lucruri mici pe care sa le faci zilnic pentru a avea un copil fericit

8 jocuri amuzante ca să înveți copilul la oliță fără stres

Asadar, un copil care sta cel mult 1-2 ore pe zi in fata televizorului, care are timpul si libertatea de a-si alege jocurile, care este stimulat sa intre in rolul diverselor personaje si sa descrie si sa inventeze povestiri va avea o imaginatie bogata. Mai mult decat atat, acest copil isi va crea anumite obiceiuri de gandire pe care le va mentine pe parcursul timpului.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit