Între 12 și 18 luni, copilul va putea face tot mai multe lucruri de unul singur. În jurul primei sale aniversări, ar trebui să stea singur în picioare și să meargă fără ajutor. Poate să prindă un obiect mic și să-l ofere cuiva, ori să-l transfere într-un alt loc. Are un vocabular al său și 7-10 cuvinte simple, astfel că va începe să facă un lucru nou: să converseze.

Atunci când îl întrebi ceva dă din cap „Da” sau „Nu” și, spre marea ta bucurie, răspunde atunci când îl strigi pe nume. Nu mai este o surpriză, pentru el, atunci când se vede în oglindă. Înțelege, deja, că este vorba despre el. Astfel, ocaziile în care-l vei surprinde că scoate limba, se strâmbă sau chiar pupă oblinda, vor fi tot mai multe și mai amuzante.

10 alternative eficiente la pedepse

Programul complet al activităților tale cu copilul de 1-3 ani (toddler)

Copilul tușește? Tratamente naturiste, eficiente și rapid de făcut, pentru tuse la copii

La această vârstă are tot mai multe preferințe, asupra persoanelor și, mai ales, a jucăriilor. Continuă să folosească imitația drept un mecanism de învățare, astfel că este foarte important ca fiecare moment petrecut cu copilul să fie un pretext pentru a-i arăta ceva nou, pentru a repeta un joc prezentat ieri, pentru o activitate care să-i fie utilă. Pentru că a absolvit „etapa diversificării”, se poate hrăni și singur, atât cu mâna, cât și cu lingurița.

La 18 luni, diferențele sunt foarte mari! Este mult mai coordonat: își poate trage și scoate jucăriile din cutie, are mult mai multă stabilitate în mers și îi plac mult jucăriile mari, cu roți, pe care le poate împinge (de tipul antemergătoarelor). Este un fan al mutatului obiectelor din cutie pe podea, iar apoi, de pe podea, înapoi în cutie. Sau dintr-o cutie în alta.

Micul artist începe să iasă la suprafață, iar cu ajutorul creioanelor apar primele lui desene. În numai șase luni, vocabularul copilului s-a îmbogățit cu 10 – 18 cuvinte noi. Te înțelege cu mare ușurință (atunci când folosești și tu propoziții scurte și îi oferi direcții clare).

Este cel mai bun moment pentru a-i dezvolta copilului abilitățile senzoriale cu activități potrivite acestei vârste. La această vârstă are un entuziasm foarte mare pentru a învăța lucruri noi. Este important să-l familiarizezi cu texturile, formele și sunetele din jurul lui.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit