Depresia după nastere este o conditie medicala si naturala, tinand cont ca 70% dintre femei se pot confrunta cu acest episod.

“Multe tinere femei spun: nu m-ati avertizat ca va fi greu, m-am pregatit pentru nastere, dar nu si pentru misiunea dificila de a fi mama. Cu aceasta situatie m-am confruntat si eu, a fost ca un fel de traumatism, ceva absolut nou pentru care nu putem fi mereu pregatite”, explica psihologul Regite Prat intr-un reportaj pentru Stirile Pro Tv.

Insa, ce influenta au parintii sau socrii in depresia dupa nastere, daca locuiti impreuna?

Chiar daca pare o usurare sa ai un ajutor in casa, in cresterea si ingrijirea bebelusului, un studiu realizat in SUA arata ca prezenta in casa a parintilor tai sau a parintilor lui poate accentua depresia post-natala.

Fie ca vorbim despre parinti cu experienta, ori pentru cei care devin parinti pentru prima oara, nasterea copilului este motiv de bucurie imensa si de grija, in acelasi timp. Urmeaza o perioada foarte obositoare, uneori coplesitoare pentru mame. Tocmai de aceea se intampla des ca bunicele (mamele sau soacrele) sa se mute o perioada in casa impreuna cu proaspata mamica. In ideea de a usura mamica de treburile casei (gatit, curatenie, cumparaturi, calcat si spalat), de a mai schimba un scutec, de a adormi si de a plimba bebelusul, in timp ce mamica se bucura de o scurta si bine-meritata pauza.

Infasatul in timpul somnului creste sau reduce riscul mortii subite?

Cum sa economisesti cu produsele pentru bebe. IATA 13 idei salvatoare

Intarcarea bebelusului la 1 an, cand mama se intoarce la serviciu. Cele mai bune metode de intarcare

Insa, potrivit studiilor, atunci cand mama sau soacra uita sa mai plece acasa, apar si problemele. Astfel, potrivit unei analize a Centrului pentru  copii si familie din cadrul universitatii americana Duke, mamicile care locuiesc in aceeasi casa cu parintii sau socrii sunt mai predispune la depresia de dupa nastere, decat mamicile care locuiesc doar cu sotul. Este cu atat mai interesant cu cat acest tipar s-a mentinut pentru toate categoriile de femei care au luat parte la studiu: femei casatorite si singure, femei sarace, bogate sau din clasa de mijloc.

O concluzie surprinzatoare a analizei arata, insa, ca mamicile care locuiesc cu parintii partenerului (fara a fi casatorite cu acesta!), sunt mai putin predispuse la depresia de dupa nastere.

“De obicei, atunci cand ne referim la conceptul de familie, luam in considerare mama, tatal si copilul (sau copiii). Sau vorbim despre statutul civil al mamelor, daca sunt sau nu casatorite. Insa, familiile sunt mult mai complexe. Iar acest grad de complexitate afecteaza si starea de spirit a mamelor”, a subliniat autorul studiului, Joy Piontak, doctorand la Duke University.

Mamici, pe voi v-a ajutat sa locuiti cu bunicii dupa nasterea bebelusului? Si cum?

 Articol documentat din:
“Household Composition and Maternal Depression: Examining the Role of Multigenerational Households,” Joy Piontak, Ph.D. Journal of Family Issues, Martie 2014

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit