Intr-un articol anterior, am prezentat o solutie cum il poti ajuta pe copilul iubitor de dulciuri sa faca primul pas pentru a reduce consumul alimentelor dulci, care, stim cu totii, in cantitati mari pot dauna organismului in dezvoltare.

Daca nu ai citit inca acest articol si esti curios in legatura cu metoda prezentata, te invit sa il parcurgi:

Copilul e topit dupa dulciuri? Cum il ajuti sa renunte fara sa-l obligi

In acest articol ne vom opri mai mult asupra cauzelor profunde care stau la baza nevoii de dulce a oamenilor in general si a copiilor in mod special.

Cauza nr. 1

Conform psihologilor si psihoterapeutilor, cauza pentru care un copil poate deveni de-a dreptul dependent de consumul de dulciuri este reprezentata de insasi dorinta parintilor sau a ingrijitorilor de a-i limita sau de a-i suprima consumul acestor alimente. In acest caz, se aplica principiul „Orice interdictie aduce cu sine o adictie”. Si, deja stii ce se intampla mai departe: Parintele ii spune copilului sa inceteze sa manance ciocolata, cel mic renunta pe moment, insa ramane cu gandul la „fructul interzis” si mananca pe ascuns sau, cand are ocazia sa consume dulciuri la scoala sau la gradinita, o face exagerat. Pe masura ce parintele devine tot mai insistent in cerinta sa de a limita consumul de dulce, si copilul devine tot mai dependent, ajungand sa lupte, in esenta, pentru propria sa libertate de decizie.

In schimb, cunosc un caz in care, de fiecare data cand fetita cere o acadea sau o bomboana care ii face cu ochiul, mama sa i-o cumpara si fetita o gusta, vede cum e, isi satisface curiozitatea si apoi i-o da mamei sa o „arunce la catei”.

Ciocolata la copii: Cand si cat le dam, cum alegem ciocolata de calitate

Limbajul acceptarii sau limbajul respingerii? 6 exemple concrete cum poate reactiona parintele la provocari

Cauza nr. 2

A doua explicatie vine dintr-un domeniu al medicinei alternative. Si anume, specialistii in Noua Medicina Germanica, o terapie alternativa care priveste omul in ansamblu si pune in legatura bolile fizice cu disfunctiile emotionale, sustin ca nevoia de dulce semnifica nevoia de iubire neconditionata. Altfel spus, atunci cand un copil simte nevoia sa consume cantitati mari de ciocolata, inghetata, prajituri, tort, napolitane, bomboane, acadele etc., inseamna ca, in adancul sufletului sau, el nu se simte iubit neconditionat, nu se simte inteles si acceptat pe deplin de catre parintii si apropiatii sai.

Evident, nu se pune problema ca parintii sa nu-si iubeasca odrasla! Este, insa, vorba de modul in care percepe copilul comportamentele de afectiune ale parintelui. Iar cele mai frecvente situatii in care copilul ar putea sa simta ca nu este acceptat sunt: atunci cand este comparat cu alti copii, cand este certat, cand este ignorat, cand nu este inteles.

Vezi pe pagina urmatoare solutiile la indemana pentru a rezolva problema pe neobservate!

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit