Acest articol este un Guest Post.

Cred ca mersul la cinema este una din cele mai frumoase activitati pe care o poate face o familie. De ce este important ca un copil sa vada filme cat mai diverse de la o varsta cat mai mica? Cum alegi un film potrivit pentru copilul tau? Un film bun e intotdeauna un motiv pentru a discuta cu copilul tau despre cele mai diverse subiecte, e un bun prilej de a-i intari spiritul critic.

Asistand la multiple proiectii de film, urmate de dezbateri pentru liceeni, am fost mirata de faptul ca unii dintre liceeni nu pot deosebi un film de fictiune de un film documentar.  Mi se pare ca parintii ar trebui sa aiba in vedere si educatia audio-vizuala a copilului, mai ales ca este un subiect putin atins in scoala, dar care este vital, avand in vedere ca cei mici petrec multe ore in fata ecranelor: TV, mobil, calculator etc. Deja multi tineri au propriile canale YouTube si sunt foarte interesati de continutul audio-vizual.

Cu cat un copil vede de la o varsta cat mai mica filme diverse, din colturi diferite ale lumii, cu stiluri diferite de animatie, cu atat va avea o deschidere mai mare catre lume, mai putine prejudecati, va fi mai tolerant si va putea aprecia mai tarziu filmul si ca forma de arta, nu doar entertainment. Filmele ii vor ajuta sa empatizeze cu ceilalti si sa poata sa contextualizeze mai bine anumite evenimente (culturale, istorice etc).

Ideal, educatia cinematografica ar trebui inclusa „pe agenda” parintilor. Un prim pas ar fi discutarea filmelor vizionate. Apoi, in cadrul unor workshop-uri sau vizionari de film urmate de ateliere, de exemplu, cei mici vor putea deprinde limbajul cinematografic. Vor invata de mici cum sa priveasca un film, de unde provin filmele, cine si cum le face, cum sunt filmate, ce inseamna un cadru etc.

Vizionarea de filme poate fi o metoda de a comunica mai bine cu cel mic, poate fi o activitate de rutina care sa intareasca relatiile din cadrul unei familii.

Ce filme as recomanda in mod special? Filmele regizate de Hayao Miyazaki: Spirited Away si My Neighbor Totoro. In luna iunie, puteti vedea la cinema si doua premiere foarte asteptate: Cars 3 si Despicable me 3.

 


Diana Cercel_guestpost

 

Diana Cercel se ocupa de promovarea cinematografului Happy Cinema Bucuresti si este cinefila inraita. De-a lungul timpului, a participat la diverse campanii de marketing pentru filme si la dezvoltarea de programe de educatie cinematografica pentru tineri.

 

 


 

Sursa foto principala: Pixabay

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit