Din ce in ce mai multe persoane, in acest an, comparativ cu anii trecuti, au inceput sa distribuie pe Facebook mesaje potrivit carora este gresit sa uram „La multi ani” persoanelor care poarta numele Sfintei Fecioare Maria de 15 august. Motivul invocat este acela că pe 15 august se comemoreaza moartea Maicii Domnului, ceea ce inseamna ca nu ar fi niciun motiv de bucurie.

Centrul de Parenting iti spune de ce NU este deloc gresit să spui „La multi ani” pe 15 august, chiar daca pe aceasta data sarbatorim Adormirea Maicii Domnului.

Trebuie stiut faptul ca toti sfintii din Biserica Ortodoxa sunt sarbatoriti in ziua in care au murit, nu in ziua in care s-au nascut.

Avand in vedere acest lucru, daca ar fi sa consideram valid argumentul conform caruia nu ar trebui sa uram „La multi ani” de Adormirea Maicii Domnului, ar insemna, automat, si ca nu ar trebui sa spunem „La multi ani” de ziua niciunui sfant, nici de Sfantul Nicolae, nici de Sfantul Dimitrie, nici de Sfintii Imparati Constantin si Elena, – pentru ca toti sunt sarbatoriti in calendarul crestin-ortodox in ziua in care au murit.

Iata doar cateva exemple:

  • Sfantul Vasile a murit pe data de 1 ianuarie 378 si este sarbatorit, in fiecare an, pe data de 1 ianuarie.
  • Sfantul Gheorghe a murit pe data de 23 aprilie 303 si este sarbatorit in calendarul ortodox pe 23 aprilie.
  • Sfantul Dimitrie a murit pe data de 26 octombrie 304 si este sarbatorit pe data de 26 octombrie.
  • Sfantul Constantin Brancoveanu a murit pe data de 15 august 1714 si se sarbatoreste pe 16 august, doar pentru ca pe 15 august este Adormirea Maicii Domnului si era deja sarbatoare.
  • Sfantul Stefan cel Mare a murit pe data de 2 iulie 1504 si se sarbatoreste pe data de 2 iulie.

Singurii sfinti care se sarbatoresc nu doar la data mortii, ci si la data nasterii sunt Sfanta Fecioara Maria, a carei nastere o sarbatorim pe 8 septembrie, si Sfantul Ioan Botezatorul, a carui nastere este sarbatorita pe 24 iunie, iar moartea, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, pe 29 august.

Asadar, din motivele de mai sus, nu este absolut deloc gresit sa le uram „La multi ani” celor care poarta numele Fecioarei Maria si de 15 august, si de 8 septembrie.

Cele mai frumoase 67 de citate despre copii care te ajuta sa fii un parinte mai bun

Top 10 sfaturi de storytelling pentru parinti. Cum sa spui o poveste de noapte buna ca la carte

 

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit