Specialistii in psihologie au ajuns la concluzia ca oamenii simt si inteleg iubirea in principal prin 5 elemente: cuvintele de incurajare, timpul acordat, darurile primite si mangaierile fizice.

Gary Chapman si Ross Campbell sustin in cartea lor „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” ca aceleasi 5 tipuri de moduri in care persoanele isi exprima iubirea sunt valabile si in cazul copiilor. Asa se explica faptul ca, de multe ori, parintii fac lucruri prin care isi exprima afectiunea fata de copiii lor, insa cei mici nu simt si ei acelasi lucru.

Totusi, dintre aceste 5 limbaje, psihologul Laura Maria Cojocaru este de parere ca manifestarea cea mai profunda a iubirii se realizeaza prin limbajul mangaierilor fizice, care include o paleta foarte larga de gesturi de afectiune.

Potrivit specialistului, atingerea fizica este in sine mai mult decat exprimarea iubirii, este o cale de a ne mentine sanatatea atat la nivel emotional, cat si mental sau fizic.

„In folclor sunt raspandite 3 expresii care descriu cel mai corect puterea imbratisarilor: Avem nevoie de 4 imbratisari pe zi ca sa supravietuim, 8 ca sa ne mentinem si 12 ca sa crestem. Mai multi oameni de stiinta au concluzionat, prin nenumarate experimente, ca nevoia de contact corporal este la fel de importanta precum nevoia de foame, sete si somn”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru, presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, intr-un comunicat de presa.

RECENZIE „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”. Cum sa cresti un copil sanatos emotional in lumea de astazi

„Copilul rau” al familiei. 6 strategii prin care sa il transformi in „copilul bun”

Ce efecte au imbratisarile 

 

Pe langa senzatia de bine pe care o creeaza, imbratisarile au ca efect alinarea durerii sufletesti si reduc anxietatea si depresia. Din acest motiv, persoanele care au aceste trairi au sanse mai mari de recuperare si recapatare a starii de bine atunci cand au pe cineva alaturi.

De asemenea, imbratisarile pot lupta eficient impotriva infectiilor si pot reduce riscul bolilor cardiovasculare, mai spune psihologul.

Importanta atingerii se reflecta in compozitia pielii noastre, care are milioane de celule receptoare sensibile la cea mai mica schimbare de presiune si in structura creierului, unde s-a descoperit ca aria din cortexul cerebral prefrontal dedicata atingerii este mult mai mare decat suma ariilor tuturor celorlalte simturi.

„In doar 10 secunde de imbratisare se produce la nivel fizic o scadere a oxitocinei (hormonul stresului) in creier. Aceasta reactie chimica scade presiunea sangelui, lupta impotriva oboselii si a infectiilor si amelioreaza simptomele depresiei. De asemenea, prin imbratisari, scade cantitatea de cortizol din sange (hormonul care regleaza metabolismul glucidic). Reactiile biochimice si fiziologice la imbratisare, pot produce (in special la femei, arata unele studii) imbunatatirea competentelor sociale (comunicare, reducerea sentimentelor de jena, asertivitate) si cresterea sentimentului de incredere. Totodata, imbratisarea aduce stimulari psihice si fiziologice pozitive, atat la cei care imbratiseaza cat si la cei imbratisati, crescand sentimentul de protectie, siguranta, incredere in sine si in cei din jur, forta interioara si sanatate”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Astfel, un parinte care isi imbratiseaza de mai multe ori pe zi copilul ii asigura acestuia o stare de bine, ii confera mai multa forta interioara pentru a depasi dificultatile cu care se confrunta, ii ofera mai multa incredere in sine si ii asigura un sprijin real in lupta cu afectiunile fizice, atunci cand acestea exista.

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

Principiul celor 5 secunde de tacere. Cum sa spui cuvintele potrivite in situatii delicate

Sursa foto: Pixabay
produse bebe
carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit