„Imi propun sa nu-l mai critic! Sper sa reusesc!”, ne-a scris Anca, mama unui baiat despre care spune ca este „dezordonat atat in camera lui, cat si in teme! Este un copil extraordinar si ar putea mult mai mult daca ar fi organizat!”

Renuntarea la critici este solutia pe care si-a asumat-o pentru a face un prim pas catre a obtine schimbarea dorita la copilul ei, in sensul de a deveni mai organizat.

Draga Anca, in acest articol mi-am propus sa-ti vin in ajutor tie si altor parinti care isi doresc sa elimine criticile din comunicarea cu copilul lor. Eu insami am fost un copil criticat de catre mama mea pentru orice considera ea o greseala sau nerealizare si, de multe ori, consideram eu, pe nedrept.

Cumva, teoria o stim cu totii: criticile nu aduc o abordare constructiva a situatiilor. Insa, foarte multi parinti isi critica odraslele. Poate ca te intrebi cum s-a ajuns aici.

De aceea, inainte de toate, sa vorbim putin despre critici.

Iata definitia din DEX 2009 a cuvantului „a critica”:

A CRITICÁ, crític, vb. I. Tranz. A dezvălui lipsurile, greșelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele și indicând mijloacele de îndreptare). ♦ A aprecia valoarea etică, artistică etc. a unei opere. ♦ A arăta cu răutate (sau cu exagerare) părțile slabe ale unui lucru sau ale unei persoane; a comenta în chip răutăcios, născocind lipsuri și greșeli; a bârfi.

10 alternative eficiente la pedepse

Comunicarea cu copilul. 6 lucruri pe care sa nu le spui niciodata

Scopul final al actiunii de a critica este indreptarea greselilor. Acesta este si motivul pentru care atatia parinti ii critica pe copii: isi doresc ca cei mici sa ajunga niste adulti sanatosi, responsabili si de succes, corectand greselile din prezent. Motivul este perfect justificat pentru un parinte si ce ai facut pana acum nu a fost decat sa aplici ce ai crezut ca este mai bine si mai potrivit pentru copilul tau, cu cunostintele pe care le aveai.

Hai sa vedem ce se intampla atunci cand iti critici copilul. Iata cateva efecte negative ale criticilor:

1. Critica parintelui genereaza suferinta in sufletul copilului, iar unul dintre motive este ca vine din partea celei mai apropiate persoane din lume. Daca nici parintele nu-l sustine, atunci cine? Suportam mai greu criticile persoanelor apropiate, caci cu ele avem o legatura emotionala puternica.

2. Criticile erodeaza legatura sufleteasca dintre parinte si copil. Tendinta naturala a copilului, atunci cand este criticat, va fi sa se protejeze de suferinta. Pentru aceasta, va renunta sa mai fie atat de deschis in fata parintelui si se va inchide din punct de vedere emotional. Va prefera sa se indeparteze, sa nu se mai bazeze pe tine pentru a evita sa mai sufere atat de mult cand iti aude crticile.

3. Mai mult decat atat, atunci cand copilul este criticat si judecat pentru greselile pe care le face, va avea tendinta sa le ascunda, tot pentru a evita suferinta provocata de critici. Va alege sa faca tot ce poate ca sa nu afli, pentru ca sa nu-l critici. Cand se afla, insa, despre minciuna, situatia se complica si creste numarul de probleme care trebuie rezolvate.

4. Mai ales cand a devenit un obicei si cand este insotita si de alte judecati si etichetari, critica este perceputa de catre copil drept un atac la persoana. Copiii si nici macar multi dintre adulti nu pot face diferenta dintre critica unui comportament si critica persoanei. Simtindu-se atacat, copilul va intra in defensiva si se va autoapara. Deci, atentia lui nu va mai fi indreptata catre corectarea greselii (ce iti doresti tu sa se intample), ci catre a iesi invingator din conflictul cu tine. Fara sa intentionezi, il pui in situatia de a-si gasi justificari si de a-ti aduce argumente ca a procedat bine. In felul acesta, el pierde lectia legata de corectarea greselii.

Comunicarea cu adolescentul. 8 recomandari care potolesc certurile si aduc intelegerea

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la parintii lui

5. Atunci cand copilul este criticat frecvent, isi va forma o imagine de sine proasta si nu va avea suficienta incredere in sine pe termen lung.

6. Un copil criticat deseori pentru ceea ce parintii lui considera greseli va evita sa aiba initiative, din teama de a nu gresi. Va prefera sa stea in zona lui de confort si ii va fi frica de schimbare.

7. Critica demotiveaza. Dupa mai multe experiente, copilul ajunge sa creada ca, indiferent ce va face, va fi criticat. Si atunci nu este motivat deloc sa faca lucrurile pe care i le cere parintele.

8. In ciuda suferintei pe care o resimte atunci cand este criticat, copilul, devenit adult, va folosi preponderent acest mod de comunicare, deoarece este cel pe care l-a invatat in familie. Copilul invata sa critice pentru a se simti puternic in orice relatie, inclusiv in relatia cu tine, cand isi va permite.

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

 Este clar ca solutia criticilor nu este cea potrivita si parintii care au aplicat-o s-au convins deja ca problema nu s-a rezolvat in ciuda multor critici. De fapt, singurul aspect pozitiv al criticilor este increderea parintilor, care cred ca fac ce depinde de ei pentru rezolvarea problemei.

Insa, tinand cont de toate efectele negative ale criticilor si de faptul ca vrem sa-l ajutam pe copil sa-si schimbe comportamentul nepotrivit, ce alte solutii mai putem aplica?

Afla, pe pagina 2 a articolului 10 modalitati de a actiona pentru corectarea greselilor copilului fara sa folosesti criticile.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit