„Trebuie sa-i spun de 100 de ori!”, „Nimic nu se lipeste de el, ca nuca de perete!”, „Pana nu tip la el nu face nimic” – acestea sunt cele mai frecvente reprosuri la adresa copiilor lor pe care le fac parintii care vin la psihologul pentru copii.

De ce se intampla asta? „Cea mai mare greseala a parintilor consta in faptul ca ei incearca sa le dea indicatii micutilor ca si cum ar fi niste adulti mici”, spune psihologul pentru copii Oxana Lisikova din Rusia. „Insa in aceasta „lume mica” functioneaza propriile reguli ale perceptiei de care trebuie sa tinem cont daca vrem sa fim auziti”, mai spune specialistul.

Iata cele 10 greseli care ne impiedica sa le comunicam eficient copiilor dorintele noastre:

Greseala nr. 1: Lipsa contactului vizual

Copiii se pot concentra pe o singura sarcina intr-un anumit interval de timp. Din aceasta cauza, nu ar trebui sa va irite faptul ca cel mic „nu va aude” in timp ce face ceva, cum ar fi construirea unui tunel din scaune. La varsta lui, el pur si simplu nu poate sa se concentreze pe ambele lucruri concomitent.

Inainte de a-i spune ceva copilului, asigurati-va ca i-ati captat atentia. Asezati-va la nivelul lui, priviti-l in ochi si chiar il puteti lua de manuta. Spuneti-i pe nume: „Alina, uita-te te rog putin la mine” sau „Nicu, asculta, te rog, ce vreau sa-ti spun”. In cazul copiilor mai mari de 3,5 ani, e util sa-i rugati sa repete rugamintea voastra.

O solutie simpla care rezolva pentru totdeauna unele comportamente dificile ale copiilor

Despre relatia tata si fiica. 30 de lectii pe care orice tata ar trebuie sa i le ofere fiicei sale

Greseala nr. 2: O rugaminte care cuprinde, de fapt, mai multe rugaminti

„Scoate-ti pantofii, spala-te pe maini si vino repede la masa” este, din punctul nostru de vedere, o rugaminte foarte simpla. Insa, pentru un copil sub 3,5-4 ani este un algoritm destul de complicat. Copiilor la aceasta varsta le vine greu sa retina consecutivitatea actiunilor, fara sa rateze nimic. Din acest motiv, copilul s-ar putea sa ramana blocat in hol.

Dimpotriva, atunci cand spargeti rugamintile complicate in mai multe rugaminti simple, copilului ii va fi mai usor sa le indeplineasca. Cereti-i copilului un singur lucru cum ar fi sa se descalte. Treceti la a doua cerere abia dupa ce a indeplinit-o pe prima.

 

Greseala nr. 3: Indicatiile indirecte

Uneori, parintii nu isi exprima cererile in mod direct. Acestea sunt fraze ca, de exemplu: „Mai ai de gand sa stai mult in mizerie?” sau „Iti place sa mergi asa cu mainile lipicioase?” „Copiii inteleg totul literalmente. De aceea le este greu sa-si dea seama ca acest tip de intrebari cuprinde de fapt un indemn la actiune”, explica psihologul citat.

Tineti minte ca cel mic este in curs de invatare a limbii materne. Astfel, rugamintile trebuie sa fie formulate astfel incat sa nu existe loc de interpretari.

Șapte greșeli majore de educație care îi împiedică pe copii să reușească în viață

Educatia copilului mic fara cuvantul “NU!”. Modul istet de a-l opri din joc fara sa planga

Greseala nr. 4: Prea multe… citeste pe pagina urmatoare

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit