Chiar daca mai sunt medici sceptici in privinta legaturii dintre emotii si afectiunile fizice, din ce in ce mai multi angajati in sistemul medical recunosc importanta sentimentelor pe care le traieste o persoana in ceea ce priveste starea sa de sanatate.

Este important sa stim care sunt cele mai periculoase pentru sanatate emotii pe de o parte pentru a ne proteja pe noi insine de efectele lor negative, pe de alta parte pentru a-i invata pe copiii nostri sa se fereasca de ele.

In lucrarea sa „Inteligenta emotionala”, autorul si psihologul Daniel Goleman citeaza o analiza ampla care combina rezultatele a 101 studii mai mici facute pe cateva mii de persoane. Aceasta analiza confirma faptul ca „emotiile perturbatoare dauneaza sanatatii”.

Iata care sunt trairile care afecteaza cel mai puternic sanatatea, conform cartii lui Daniel Goleman:

 

  1. Anxietate cronica
  2. Lungi perioade de tristete si pesimism
  3. Tensiuni permanente
  4. Ostilitate continua
  5. Cinismul
  6. A fi banuitori
  7. Mania
  8. Stresul
  9. Depresia

Cel mai simplu lucru pe care il poti face astfel incat copilul sa nu sufere din cauza emotiilor sale

„Nu ai cazut. Nu s-a intamplat nimic!” sau cum incepe reprimarea emotiilor copiilor

„Emotiile tulburatoare sunt un factor de risc la fel de toxic si de mare ca fumatul sau colesterolul pentru bolile de inima – cu alte cuvinte, o amenintare majora pentru sanatate”, explica autorul citat.

Studiile efectuate de cercetatori au aratat ca mania este foarte daunatoare pentru inima, persoanele care se infurie frecvent fiind supuse unui risc mai mare de imbolnavire a arterelor coronariene.

Totodata, stresul, anxietatea prelungita a fost dovedita ca stand la baza scaderii imunitatii, ceea ce permite aparitia bolilor infectioase, avand efecte adverse si asupra sistemului cardiovascular.

Se pare ca emotiile ii afecteaza diferit pe femei si pe barbati. Conform lucrarii citate, in timp ce ostilitatea cronica si crizele repetate de manie par sa insemne un risc mai mare de imbolnavire a inimii la barbati, emotiile cele mai periculoase, chiar mortale pentru femei sunt anxietatea si frica.

Pesimismul are un pret foarte mare in ceea ce priveste sanatatea, in timp ce optimismul are puteri tamaduitoare. Iata un exemplu. A fost realizat un studiu asupra a 122 de barbati care suferisera un infarct si care au fost evaluati in privinta gradului de optimism sau pesimism. La 8 ani dupa accident, 21 dintre cei mai pesimisti 25 de barbati murisera deja, in timp ce dintre 25 cei mai optimisti, doar 6 murisera.

Totodata, „speranta are puteri vindecatoare”, spune Daniel Goleman, in cartea „Inteligenta emotionala”, explicand: „cei care au multa speranta este firesc sa depaseasca mai usor marile incercari, inclusiv problemele medicale”.

De mare ajutor sunt si relatiile interumane si forta vindecatoare a sprijinului emotional.

Modul sanatos de a exprima verbal emotiile negative [VIDEO]

Dictatura emotiilor pozitive. Si copiii, si parintii au de suferit

Sursa foto: Pixabay

 

 

carti copii

CARTI DE PARENTING

CARTI copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit