Incurajam sau nu copilul sa imparta jucariile cu alti copii?

Iata o intrebare care sta la baza unui comentariu al unei mamici din SUA, devenit deja viral. Aproape 800 de comentarii (aproape toate favorabile), peste 240.000 de share si aproape 280.000 de aprecieri (Likes).

Alanya Kolberg a publicat pe pagina ei de Facebook un articol in care s-au regasit foarte multi parinti. 

Copilul meu nu este obligat sa imparta jucariile cu al tau!, incepe mamica relatarea unui eveniment care a avut loc in aprilie si in care a fost implicat fiul ei, Carson.

Imediat ce am intrat in parc, langa Carson au venit cel putin 6 baieti, cu totii cerandu-i in acelasi timp sa imparta cu ei Transformer-ul, figurina Minecraft si camionul. Era vizibil coplesit si si-a strans jucariile la piept, in timp ce copiii se intindeau dupa ele. S-a uitat la mine.

Le poti spune NU, daca vrei!, i-am spus. Spune doar NU, fara alte completari.

Bine-nteles, imediat ca a refuzat, copiii au venit la mine sa-mi spuna ca el nu vrea sa imparta. Le-am spus: Nu trebuie sa imparta cu voi. A spus NU. Daca el va dori, atunci o va face.

Acest comentariu mi-a adus priviri urate din partea parintilor. Iata, insa, care este ideea:

Daca eu, adult, intru intr-un parc mancand dintr-un sandvis, inseamna ca sunt obligata sa imi impart sandvisul cu toti strainii? Nu.

Un adult manierat, strain, ar veni sa imi ia sandvisul din mana si ar fi nemultumit daca l-as respinge? Din nou, nu.

Asa ca, in timp ce imi arati aceste priviri rautacioase, gandindu-te probabil, ca eu si fiul meu suntem nepoliticosi, ale cui maniere lipsesc de fapt?

Persoanei care ezita sa isi imparta cele trei jucarii cu sase straini, ori celor sase straini care cer sa li se ofere ceva ce nu le apartine, chiar si atunci cand proprietarul este vizibil coplesit de situatie?

Scopul nostru este de a ne invata copiii cum sa se comporte ca adulti. Si, in timp ce stiu adulti la care este evident ca in copilarie nu au invatat sa imparta, stiu si mai multi adulti care nu stiu sa refuze, sa spuna nu altora, sa stabileasca limite sau care sa practice stima de sine. Printre acestia sunt si eu.

copilul imparte jucariiIn orice caz, Carson a adus jucariile in parc pentru a le arata fiicei prietenei mele. El nu a vrut sa le imparta cu alti copii intrucat voia sa-i faca ei o surpriza.

Daca viitoare cand cel mic vine la tine suparat ca alt copil nu vrea sa isi imparta jucariile, adu-ti aminte ca traim intr-o lume in care este in regula sa renunte la ceva doar pentru ca cineva a spus nu. Si nu am de gand sa imi cresc copilul spunandu-i ca asa merg lucrurile.

De ce să nu-ți înveți copilul să împartă cu alții

25 de maniere pe care orice copil ar trebui sa le aiba

 

In aceasta opinie a unei mamici din SUA s-au regasit mamici din intreaga lume. Poti citi postarea originala AICIiar daca vrei ii poti lasa un comentariu cu parerea ta.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit