Pana la varsta de trei ani creierul copiilor va ajunge la 80% din dimensiunea celui de adult, asa ca sta in puterea noastra a parintilor sa ii ajutam sa isi atinga potentialul.

Este necesar sa constientizam si sa intelegem importanta dezvoltarii creierului pentru viitorul copiilor nostri.

Exista o serie de cuvinte care descriu cele mai importante activitati in care parintii trebuie sa se implice in mod constant cu copiii lor si care influenteaza dezvoltarea sociala si emotionala. Acestea sunt:

1. Atingerile – permit copilului sa se simta in siguranta, protejat, iubit si se creeze o stare de incredere intre copil si parinti. Cand sunt mici, bebelusii recunosc persoanele prin atingeri, iar folosirea de atingeri usoare atunci cand acesta are nevoie ii confera o stare de liniste si se intareste legatura emotionala.

16 moduri simple prin care sa-i arati copilului ca il iubesti

„Mami, joaca-te cu mine!” Solutia pe care copilul o cere zilnic face magie in educatie

2. Vorbitul – incurajeaza dezvoltarea limbajului, abilitatile de comunicare si recunoasterea vocii. Se recomanda sa discutam si sa comunicam cu copiii chiar daca noi avem impresia ca nu ne inteleg sau ca sunt prea mici, deoarece ii vom ajuta sa invete cum se construieste o conversatie, vor avea ei insisi reactii la cele communicate de noi, prin gesturi, expresii faciale. M-am obisnuit ca celui mic sa ii spun si sa ii explic lucruri care acum poate nu le intelege cu adevarat, dar observ ca acest lucru il face sa fie si el mai comunicativ, sa vorbeasca mai corect, sa aiba un vocabular mai bogat etc.

3. Cititul – ajuta, de asemenea in dezvoltarea limbajului, iar pe masura ce copilul creste il ajuta la citit si la scris. Sa ne obisnuim sa citim copiilor de fiecare data cand avem ocazia, iar cititul de povesti inainte de somn reprezinta si posibilitatea de a intari legatura cu copiii nostri. Se va crea o rutina a cititului, care il va invata pe copil faptul ca mediul in care traieste este unul sigur, iar acest lucru il va ajuta sa isi dezvolte increderea in sine si autocontrolul.

Trei motive pentru care taticii trebuie sa citeasca povesti copiilor. VEZI cele mai bune carti pentru tatici

Ce să faci și ce să nu faci ca să-l ajuți pe copil să-i placă să citească

4. Joaca – are un rol esential in dezvoltarea capacitatii de a rezolva probleme, de a lua decizii, de a fi creativ, de a imbunatati durata atentiei copilului. De asemenea, jocul de rol este foarte important, copilul va invata cum sa reactioneze si cum sa se comporte in anumite situatii de viata reale, va fi mai social, mai comunicativ etc. Specialistii recomanda parintilor sa se implice in joaca de zi cu zi a copiilor, sa incerce sa aplice prin joc lucruri care il vor ajuta mai tarziu pe copil, care il vor ajuta sa isi dezvolte si sa aiba o viata sanatoasa din punct de vedere fizic, social si emotional.

Cu ajutorul acestor activitati creierul copiilor va fi stimulat, se vor crea mai multe conexiuni prin faptul ca il expunem la noi experiente, se vor dezvolta abilitati si capacitati care ii vor influenta in mod direct performantele sociale, precum si cele scolare, iar in viata de adult ii vor pregati pentru reusite.

20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat

11 jocuri si activitati cu copilul de un an

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit