Sistemul de educatie autohton le da copiilor multe informatii, dar putine lectii de viata. Una dintre lacunele sistemului nostru de invatamant este ca invatam inca de pe bancile scolii sa nu avem succes. Cum anume se intampla acest lucru? Marius Simion, coach, trainer, autor de programe de dezvoltare personala si fondatorul site-ului nlpmania.ro, a explicat, intr-o discutie cu Centrul de Parenting, care este mecanismul prin care scoala ne programeaza copiii pentru esec.

Potrivit lui Marius Simion, majoritatea românilor nici macar nu se gandesc la obiective, la dorinta de a avea succes, din simplul motiv ca au fost invatati sa fie atenti la lucrurile rele, sa se teama de lucrurile rele care li s-ar putea intampla.

Orbi la nevoile copilului: „Nu-i place nimic si nu vrea sa faca nimic!”

Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect

„Setarea noastra pentru a nu avea succes incepe in scoala, pentru ca suntem, ca popor, invatati sa fim atenti la greseli si sa nu ne concentram pe ce facem bine”, spune trainerul. Potrivit acestuia, „la scoala ni se scotea in evidenta nu ceea ce faceam bine, ci ceea ce am facut rau. Si cumva acest lucru ne-a educat, ne-a invatat ca greselile sunt mai importante decat lucrurile bune”.

Ce efect are aceasta influenta pe termen lung? „In momentul in care eu, copil fiind, gandesc ca greselile sunt mai importante, si nu lucrurile bune, imi indrept atentia catre greseli, catre esecuri, catre probleme si, devenind adult, mintea mea e atenta sa nu greseasca. Si asta face, pentru ca la ce te gandesti, tu ii spui mintii tale ca este important pentru tine, ca greseala e importanta pentru tine”, explica expertul in dezvoltare personala.

Parintii copiilor de succes au acest lucru in comun

Pregateste copilul pentru scoala: 5 jocuri pentru dezvoltarea atentiei

Astfel, continua acesta, „chiar daca eu nu-mi doresc sa fac greseli, le dau atentie. Eu nu mai am timp, mintea mea nu mai lucreaza sa gaseasca solutii, ci mintea mea lucreaza ca sa nu greseasca”. Un exemplu concret este cand, intr-o discutie, te gandesti ca nu cumva sa spui ceva gresit si, din aceasta cauza, preferi sa nu spui nimic si preferi sa nu vorbesti in public.

Aceasta atitudine mentala este creata in copilarie „si ne tine toata viata, daca nu devenim constienti de ea”, consideră Marius Simion. Acesta sustine ca respectiva atitudine mentala poate fi schimbata, odata ce devenim constienti de ea.

Potrivit specialistului citat, persoanele care au succes se gandesc la solutii, nu sa rezolve greseala, cauta cum sa imbuntateasca lucrurile, apoi sa rezolve blocajele.

Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile

Cum sa ai un copil cu simtul umorului

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit