Niciun copil nu se trezeste dimineata si spune “Astazi imi voi dezamagi parintii!”. Toti copiii vor sa se comporte frumos, doar ca nu au abilitatile sa reuseasca. Astfel, cu cat le oferim mai multe instrumente care sa ii ajute sa contribuie la propria lor educatie, cu atat mai bine.

Ca adulti, atunci cand vedem un comportament neplacut la copil, instinctul nostru este de a-l corecta imediat. De multe ori folosim un ton de cearta, ori de critica. Problema cu aceasta abordare este ca schimba atentia copilului de la problema in sine catre adultul care il cearta. Ceea ce nu ajuta si este chiar contraproductiv.

Cand baietelul meu era mai mic, pe la 3 ani, nu voia nici in ruptul capului sa poarte centura de siguranta de la scaunul de la masina. Facea tot posibil sa nu ii prind centura, plangea. Era o lupta pentru amandoi acel moment. Apoi, ne-a venit ideea sa ii spunem ca este Capitanul Centurii, responsabil sa vada daca toata lumea din masina are centura pusa si ca masina nu se misca pana cand el nu isi da aprobarea.

Aproape instant, comportamentul lui s-a schimbat complet! Ma ruga cu frenezie sa ii prind mai repede centura, sa fie primul. Iar apoi le facea observatie celorlalti din masina ca nu au centura prinsa. Mai mult, ii placea la nebunie sa isi dea acordul pentru ca masina sa plece.

Cu cat copiii sunt mai mari, cu atat pot participa mai bine la gasirea unor solutii, indiferent de provocare. Si sunt chiar mai implicati sa urmeze solutiile, dar si consecinta nerespectarii.

Daca copiii sunt dornici sa participe la stabilirea limitelor, este minunat! Iar daca nu vor, atunci va trebui sa le aplici tu singura. Dar este necesar sa existe limite! Si este bine sa ii reamintesti copilului ca usa negocierilor este deschisa mereu si ca poate participa oricand la gasirea de solutii pentru orice situatie s-ar ridica.

Copiii chiar vor limite. Pentru ca astfel stiu la ce sa se astepte, pot anticipa un rezultat. Pentru ca le-ai spus din timp, pentru ca i-ai prezentat ce se intampla daca face un anume lucru, pentru ca i-ai oferit din timp optiuni.

Atata timp cat limitele urmeaza aceste reguli de aplicare, esti pe drumul cel bun:

  1. Sunt comunicate din timp
  2. Sunt respectuoase fata de copil
  3. Au un obiectiv rezonabil pentru copil
  4. Si contribuie la dezvoltarea simtului de responsabilitate al copilului

Tot ceea ce parintele trebuie sa faca apoi este sa respecte, la randul sau, aceste limite si sa nu faca exceptii de la ele. Pentru ca mesajul transmis copilului este ca limitele pot fi incalcate, ca nu te tii de promisiuni, ca nu are pe ce sa se bazeze si ca totul este superficial, lipsit de stabilitate.

De exemplu, daca copilul isi arunca hainele pe jos, in mijlocul holului, iar regula este ca trebuie sa le duca la cos, ori la el in camera, in loc sa reiei discursul, odata stabilite regulile casei, nu mai trebuie decat sa arati cu degetul catre haine si sa spui pe un ton calm “hainele, te rog”. Am observat ca aceasta abordare usureaza considerabil tot ceea ce inseamna parentingul si dezamorseaza situatii care, altfel, ar fi generat tensiune, nemultumire, frustrare.

Am mai invatat ca nu sunt responsabila sa am grija ca al meu copil sa fie perfect. Si atunci cand nu mai esti in rolul celui care disciplineaza sau al celui care vrea sa controleze tot, poti sa te relaxezi si sa te bucuri de copilul tau. Dar totul porneste de la limite si de la modul in care le vei aplica eficient si cu respect fata de copil!

 

Cei mai usori 4 pasi pe care il poti face chiar de acum pentru a stabili limite eficiente sunt:

  1. sa te gandesti la comportamentele care te nemultumesc (alege acum cel mult 2-3).
  2. in functie de varsta copilului, sa alegi / alegeti impreuna solutii
  3. sa stabiliti impreuna care vor fi consecintele (daca se uita la TV mai mult decat ati stabilit, isi consuma din timpul pentru maine)
  4. sa tii minte regulile, solutiile si consecintele si sa ai grija sa le respecti si tu, oricat de usor ti-ar fi sa cedezi

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit