Disciplina copilului este o parte esentiala in educatie. Si nu este nici usoara, nici agreabila, iar conflictele cu copilul sunt la ordinea zilei.

Observand, totusi, copilul tau, realizezi ca este diferit fata de tine cand aveai aceeasi varsta. Totul se schimba si evolueaza de la o generatie la alta. Tocmai de aceea, metodele de educatie evolueaza la randul lor. Si ai remarcat efectele pozitive ale acestei schimbari in ceea ce priveste respectul acordat copilului, implicarea activa a parintilor in cotidianul copilului, importanta timpului de calitate.

Cu toate acestea, multi parinti se simt pierduti, uneori se indoiesc de ei insisi. Oare imi cresc bine copilul?

De vina este lipsa timpului, serviciul la care trebuie sa stam atat de mult timp, lipsa unui ajutor. Astfel, nu doar in generatia noua de copii vedem schimbari, dar si in generatia noastra: mai mult stres, mai multe frustrari.

Poate tocmai de aceea si cresterea copilului este mai provocatoare: suntem tot mai constienti de ceea ce trebuie sa facem, dar nu avem timpul si resursele pentru a le realiza.

 

Tocmai de aceea, m-am gandit sa vin in intampinarea ta cu cateva recomandari foarte utile care sa te ajute sa dezamorsezi conflictele cu copilul, fara crize de plans sau de nervozitate (din partea ta si a lui, deopotriva): 

 

1. Ai incredere in instinctul tau! 

Pana la urma, tu esti cel responsabil de educatia copilului tau, astfel ca tu trebuie sa decizi. Nu decide bunica, bona, ori vecina, matusa, prietenii de familie.

Ca toti parintii de astazi, sigur ai citit carti si multe articole despre arta de a fi parinte. Ai urmarit, poate, si programe TV, cu parinti care au apelat la ajutorul unui coach pentru a fi ajutati sa rezolve provocarile pe care le au cu copilul.

Poate ca inca nu ai ajuns sa ai probleme mari cu copilul, dar sigur ai experimentat situatii in care educatoarea / profesoara sa se planga de copilul tau, ori cand copilul a facut o criza de plans in mijlocul magazinului si toata lumea s-a uitat dezaprobator la tine, ori cand vecinul de sub voi s-a plans de galagia prea mare, ori de faptul ca baiatul tau a batut mingea prea tare sub geamul sau.

Si, la fiecare dintre aceste situatii, voci binevoitoare s-au gandit sa-ti spuna:
Eu in locul tau….
Mai bine ai…..
Vai, ce copil obraznic….
Uneori nu strica o palmuta….
Poate ar trebui sa….
Dar de ce nu il….

In acele momente fa o pauza de la tot si spune-ti: Eu sunt responsabila, eu sunt mama. Eu decid cum imi cresc copilul.

Cum ar trebui sa procedezi?

  • dincolo de emotie / suparare / jena ta, gandeste-te care este motivul pentru care copilul se comporta in acel fel (oboseala, foame, teama, nevoie de atentie etc)
  • ai incredere in abilitatile tale de parinte si lasa deoparte influenta altora.
  • ai incredere in copil. Indiferent care este varsta lui, are resursele necesare de a te asculta, de a se linisti.

 

2. Educa-ti copilul fara sa te compari cu altii

Indiferent ce vei face, nu vei reusi sa ii multumesti pe toti. Fie esti prea blanda, fie esti prea dura, fie lasi copilul sa faca ce vrea, fie esti rigida. Din pacate, vei avea priviri dezaprobatoare de la cei din jur. Doar ca scopul tau nu este sa primesti aprobarea lor, nici sa te justifici de fiecare data.

Scopul tau este sa fii cel mai bun parinte pentru copilul tau, iar daca ai cel putin doi copii, atunci sa fii cel mai bun parinte pentru fiecare dintre ei. Nici macar gemenii identici nu au personalitate identica, astfel ca nu exista un singur stil de parenting care sa ofere rezultate optime de fiecare data.

Nu ca ar fi un secret, insa, trebuie multa adaptare si cunoastere a copilului, pentru a face cele mai bune alegeri in ceea ce priveste educatia oferita. Tocmai de aceea, nu te va ajuta sa te compari cu alti parinti. Asa cum copilul tau nu seamana cu al lor, nici personalitatea ta nu este identica cu a parintilor la care te uiti, poate, cu admiratie.

Si nu te lasa pacalita de acei parinti care spun: Vai, dar copilul meu nu a facut / ar face niciodata asa ceva. Asa cum nu exista copil perfect, nu exista nici parinte perfect.

 

Vezi, pe pagina urmatoare, alte 2 lucruri pe care sa le faci pentru a dezamorsa conflictele cu copilul, indiferent de varsta lui:

 

 

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit