Noi ne nastem cu stima de sine si fiecare copil se simte bine si nu vrea sa schimbe nimic la el. In timp, insa, nu ne mai simtim liberi sa fim asa cum suntem. Ceea ce inseamna ca, noi, adultii, nu avem de crescut stiama de sine la copii si de mentinut.

Aceasta a fost deschiderea realizata de Urania Cremene, expert in parenting, la cea de-a 5-a editie a Social Media for Parents organizata ieri de Evensys, la hotel Caro din Bucuresti.

Pornind de la propriul nostru comportament, influentam copilul mult mai mult decat ne-am fi gandit. Si nu mereu in bine. Iata, de exemplu, momentul in care primim complimente, reactia noastra este urmatoarea:

– Ce rochie frumoasa ai!
– Ah, vechitura asta!

– Ce bine arati astazi!
– Ah, machiajul ma ajuta!

– Felicitari pentru reusita la birou!
– Ah, doar mi-am facut treaba si atat.

Modul in care am fost crescuti ne-a inhibat autenticitatea si libertatea de exprimare. Iar atunci cand noi nu mai stim cum sa dam liber la tot ceea ce am obtinut pana acum, sa ne asumam si sa ne bucuram cu adevarat, nu ne lasam sa primim. Pentru ca simtim ca ne laudam.

Stima de sine este felul in care ne simtim fata de propria persoana, iar aceasta este o constientizare pe care trebuie sa o folosim in momentul in care dorim sa cultivam stima de sine la copil. Stima de sine nu inseamna egocentrism sau aroganta.

Din pacate, venim cu un bagaj ce ne trage putin in urma. De exemplu, in copilarie, ca fetite, auzeam complimente legate de modul in care aratam : Ce frumoasa esti! Ce rochita frumoasa ai! Tocmai de aceea, astazim, in momentul in care ne evaluam, foarte mult din valoarea noastra sta in felul in care aratam. Iar asta este crescuta tot din copilarie. Totul este din aspectul fizic.

In timp ce baietii au crescut auzind: Ce puternic esti! Ce curajos esti! Baiatul lui tata! – Iar evaluarea la cei ce astazi sunt barbati in toata firea se face prin prisma puterii interioare.

Acestea sunt bagaje mostenite pe care trebuie sa le constientizam pentru ca influenteaza puternic modul in care interactionam cu propriii copii.

 

Urania Cremene si secretul gestionarii emotiilor la copii si adulti

Urania Cremene: Copiii vor prefera intotdeauna jocurile pe calculator si desenele in locul cartilor. Afla care este solutia care il face pe copil sa citeasca

 

Nu trebuie uitat faptul ca mandria sanatoasa este ccea in care eu ma analizez pe mine insami: sunt cea mai buna varianta a mea in acest moment.

Desi multi oameni se concentreaza pe imagine, ea cade foarte repede. Insa, daca ne concentram pe sine, imaginea se va cladi mai usor si va ramane. Iar asta inseamna sa fii autentic, sa te concentrezi pe sine.

Ce se intampla in timp daca incurajam copilul sa se concentreze pe rezultate?

Sa fii cea mai buna din clasa.
Sa fii cel mai rapid la sport.

Fara sa ne dam seama, copilul incepe sa se concentreze pe egoul sau. Si se creeaza o prapastie intre copil si ceilalti, astfel ca isi pierde abilitatea de a realiza o legatura autentica intre el si ceilalti. Iar acest comportament il va duce mai departe, in viata adulta, a mai spus Urania Cremene, la Social Media for Parents 2017.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit