Momentul acela cand copilul se uita in ochii tai si iti spune “Te iubesc, mami!” / “Te iubesc, tati!” Este magic. Unic. Fericirea pura. Dar se intampla mai rar. Il auzi frecvent cum ii spune unui plus smotocit cat de tare il iubeste. Dar aceste declaratii nu-ti sunt adresate si tie cu aceeasi frecventa. Iar pe masura ce creste, “te iubesc”-ul devine si mai rar. Iar daca ai un copil care nu isi verbalizeaza sentimentele, atunci vei auzi doar de cateva ori pe an aceste cuvinte magice.

Ca oricare dintre noi, simtim si ca parinti nevoia confirmarii. Si avem nevoie sa auzim acel “te iubesc”, exact ca in relatia cu partenerul nostru. Doar ca, in relatia cu copilul, in ipostaza de parinti suntem pusi in situatia de a face lucruri, de a lua decizii, care nu ne aduc popularitate. Pentru ca nu putem fi prietenii copilului nostru exact asa cum ne-am dori.

Nici nu este de mirare ca multi parinti ajung sa se intrebe “oare copilul ma iubeste?”.

A fi parinte este o meserie care dureaza 24 de ore, 7 zile din 7. Implica dedicare, iubire, stres, intrebari, si mai rar “multumesc” si “te iubesc”.

Chiar daca nu primesti foarte multe “te iubesc” adresate direct, afla cum iubeste copilul tau

Am ales patru moduri mai putin evidente, care se adauga listei cu care esti, probabil, familiar: imbratisarile, pupicii, mangaierile (si alte forme de afectiune fizica)

Este un copil independent.

In primii doi ani te-ai chinuit sa-l inveti pe copil sa mearga, sa vorbeasca, sa mearga la toaleta, sa se imbrace singur. Iti mai aduci aminte cat de mult iti doreai sa vina ziua in care sa le faca singur pe toate? Intr-adevar, nu a fost un moment exact cand copilul a inceput sa se descurce singur, insa ai realizat cat de putina influenta (control) mai ai asupra deciziilor sale. Si te-ai speriat putin. Cel mai probabil de teama ca nu il mai poti ocroti si feri asa cum se intampla cand era bebelus, dependent de tine.

Si ajunge sa nu mai vrea sa se imbrace cu hainele pe care tu i le alegi. Si poate ca nu mai vrea sa fie pupat atunci cand ajunge la scoala si trebuie sa va despartiti. Nu este sfidator si nici nu incearca sa te exileze din viata lui.

Aceste afirmari ale independentei sunt, de fapt, “un multumesc” pentru ca l-ai invatat sa se descurce singur, sa ia propriile decizii, sa fie increzator in fortele sale.

Acest “multumesc pentru ca m-ai invatat. Acum ma pot descurca si singur” inseamna, de fapt, “te iubesc”.

Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri

Criza de plans isteric

Cum ar putea o criza de plans isteric sa fie un semn ca te iubeste?

Vezi pe pagina 2 alte trei moduri care arata cum te iubeste copilul tau

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit