Cercetarile recente confirma faptul ca muzica joaca un rol important in exprimarea emotiilor, chiar la copiii foarte mici. Muzica linisteste, calmeaza si influenteaza dezvoltarea creierului copilului. De asemenea trebuie sa avem grija ca cei mici sa fie inconjurati de ritmuri muzicale de la o varsta frageda pentru ca are un impact enorm, nu numai asupra dezvoltarii lor emotionale, dar si asupra dezvoltarii sociale si intelectuale.

Copiii raspund bine la muzica, atat timp cat este pe gustul lor. Sugarilor le place sa asculte cantece de leagan fredonate de mami sau o muzica linistita, calma, cu efect linistitor. In cazul sugarilor se potrivesc si inregistrarile cu sunete din natura: pasari care canta, greieri sau valurile marii.

Copiilor mai maricei le place sa se joace cu propria voce. De multe ori acestia repeta o melodie pe care o stiu dintr-un desen animat, apeland la diverse tonalitati ale vocii sale (cand mai gros, cand mai pitigaiat).

Muzica are un efect pozitiv asupra dezvoltarii creierului copilului. Emisfera stanga este responsabila de functiile lingvistice si procesele verbale, cum ar fi exprimarea si intelegerea, citirea, scrierea si aritmetica. Emisfera dreapta este responsabila cu sarcinile care necesita o analiza a stimulilor vizual-spatiali, asociati cu orientarea in spatiu, recunoasterea formelor complexe si a figurilor geometrice. De asemenea, emisfera dreapta este responsabila de perceptia muzicii si a sunetelor muzicale.

Deci, emisfera dreapta raspunde de recunoasterea unei melodii, dar ritmul acesteia corespunde emisferei stangi. Asa ca atunci cand copilul canta la un instrument muzical, el trebuie sa invete sa-si coordoneze ambele emisfere ale creierului, ceea ce este foarte benefic in procesul de dezvoltare.

Dupa ce am stabilit rolul celor doua emisfere cerebrale in procesarea stimulilor auditivi, trebuie sa fim constienti de faptul ca educatia muzicala are un impact pozitiv asupra dezvoltarii limbajului, asupra disponibilitatii pentru lectura, dar si asupra performantelor la materiile stiintifice.

De asemenea, invatarea unei limbi straine se face mult mai usor cu ajutorul cantecelor. Melodiile intr-o limba straina au un efect favorabil asupra absortiei vocabularului. Totodata copiii invata mai usor structurile gramaticale si le este dezvoltata capacitatea de a intelege si de a comunica intr-o limba straina.

Cantecelele pentru copii sunt distractive si usor de retinut, iar daca sunt implicate si personajele preferate din desene animate, cei mici sunt fascinati. Intrati pe http://www.disney.centruldeparenting.ro/, unde veti gasi melodiile preferate de pe Disney Junior si puteti face o repetitie cu cei mici pentru programul muzical din fiecare seara de la Disney Junior, la 18:30.


Faptul ca ai citit acest material publicitar reprezinta sprijinul pe care ni-l oferi la acoperirea costurilor de intretinere ale acestei publicatii. Suntem sigure ca ai gasit si informatii utile! Iti multumim!


Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by Seva