In ultimii ani, greutatea peste limita normala a copiilor a inceput sa fie o problema din ce in ce mai des intalnita. Absenta miscarii fizice in randul copiilor nu le afecteaza doar greutatea corporala si sanatatea, dar le afecteaza si eficienta academica. A fost demonstrat stiintific prin numeroase studii faptul ca sportul are efecte pozitive asupra multor aspecte, insa foarte importanta este influenta lui asupra performantelor academice.

Iata cum explica stiinta acest lucru

Sportul nu imbunatateste doar starea muschilor, dar si functionalitatea creierului. Doctorul James Sallis, profesor la University of California in San Diego, sustine ca sportul imbunatateste activitatea cerebrala nu doar in randul copiilor, ci si in cazul adultilor.

„Vaaaaai, ai facut buba!!!!” sau „Hai, nu te mai smiorcai atata!”. Modul corect de a linisti copilul dupa ce s-a lovit

Somatizarea la copii: 5 emotii negative care provoaca boli fizice

Activitatea fizica stimuleaza neuronii, noile conexiunii formate, vasele de sange care iriga creierul si echilibreaza secretia neurotransmitatorilor”, spune Sallis. In acelasi timp, atunci cand faci sport, se elibereaza endorfine care imbunatatesc starea de spirit. Doctorul Sallis confirma faptul ca sportul reduce anxietatea si depresia, acestea doua crescand nivelul de stres pe care copilul il resimte atunci cand este la scoala.

Pe de alta parte, cunostintele si abilitatile castigate prin sport pot fi transferate si in clasa. Un sport care stimuleaza reflexele rapide poate fi de folos deoarece copilul isi creste viteza de reactie, fiind astfel mai eficient. Concentrarea si viteza de reactie pe care o necesita anumite sporturi sunt extrem de utile deoarece ii atreneaza si stimuleaza copilului capacitatea de concentrare si viteza de reactie, acestea contribuind, in timp, la cresterea IQ-ului.

Activitatile facute dupa programul de scoala sunt cheia. Sa iti inscrii copilul in cadrul unor activitati sportive care au loc dupa scoala este o decizie foarte buna. Inainte de toate, poarta o discutie cu copilul tau pentru a afla ce isi doreste sa faca dintre toate optiunile pe care le are. Daca aceste activitati sunt practicate si de colegii sai, atunci cu atat mai bine, motivatia fiind si mai mare.

Un lucru foarte important in luarea acestei decizii este sa observi daca activitatile sportive care te intereseaza sunt tinute de antrenori care au un comportament pozitiv si incurajator pentru copii. Nu ti-ai dori un antrenor care tipa la copii si care le scade increderea in ei.

6 reguli de igiena pentru copilul tau

Cum sa-i faci pe frati sa nu se mai certe

Un alt efect pozitiv al sportului asupra performantei academice este consumarea energiei in plus pe care copilul o are. Scenariul in care copilul nu are stare sa citeasca ceva sau pur si simplu sa stea intr-un loc ne este cunoscut tuturor. Acest lucru se intampla uneori din cauza unei energii neconsumate. Astfel, daca acea energie este consumata, copilul este mult mai calm si mai concentrat pe ceea ce face.

Studiile au demonstrat ca sportul zilnic are efecte terapeutice, oamenii cu tulburari emotionale si psihice sesizand imbunatatiri semnificative in urma unui program de activitati fizice zilnice si a unui program alimentar sanatos.

In concluzie, sportul contribuie semnificativ la cresterea inteligentei si la cresterea performantelor academice. Daca ai deja un copil care face sport, probabil ca ai observat diferentele semnificatve care s-au observat pe toate planurile.

 

Sursa foto: www.unsplash.com

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit