Cum arata „cusca emotionala”, blocajul emotional care ii tine pe oameni pe loc

E important ca toti parintii sa stie aceste lucruri pentru a-si autoregla propriile emotii si, foarte important, pentru a-si ajuta copiii sa-si cunoasca viata emotionala, sa-si accepte emotiile si sa-si autoregleze, la randul lor, propriile emotii.
Dupa ce am crescut cu numeroase blocaje pe plan emotionala, foarte multi parinti din generatia noastra isi doresc si si-au propus sa-i creasca pe copiii lor echilibrati emotional. Si nu avem cum sa le asiguram copiilor nostri echilibrul emotional decat pe masura ce vindecam ranile trecutului si depasim propriile noastre blocaje emotionale. Abia atunci vom reusi sa continem emotiile copiilor si ii vom ghida cu incredere catre viitorul lor, catre libertatea lor sufleteasca si catre echilibrul emotional.
Copilul este trist? 14 fraze pe care i le poti spune pentru a-l ajuta sa-si gestioneze emotiile negative
„Nu ai cazut. Nu s-a intamplat nimic!” sau cum incepe reprimarea emotiilor copiilor
Cum arata „cusca emotionala”
Oricat s-ar stradui, insa, sunt persoane carora le este extrem de greu sa iasa din blocajul emotional in care se afla. Este o stare de blocaj total, in care persoana nu mai este in stare sa actioneze. Potrivit tranerului, coach-ului si terapeutului Gratian Sonu, atunci cand o persoana simte rusine si vinovatie, ea se afla prinsa in „cusca emotionala”, aflandu-se in blocaj total, motiv pentru care nu mai poate face nimic.
Vinovatia este o emotie foarte toxica, deoarece este blocanta, desi pare o emotie benefica. Multi dintre noi am fost rusinati de catre parintii, educatorii si profesorii nostri si adultii si-au dorit sa ne simtim vinovati. Cumva, stiam ca adultii ne vor accepta mai mult daca ne vom simti vinovati si rusinati, ceea ce a sustinut aceasta tendinta.
Rolul pozitiv al vinovatiei este sa ajute persoana sa se simta bine in pielea ei, in ciuda lucrurilor negative, din perspectiva sa, pe care le-a facut. In realitate, vinovatia nu face decat ca acel comportament de care persoana este nemultumita sa se repete in continuare.
Iata cateva articole in care am scris despre diferite solutii care sa te ajute sa iesi din capcana vinovatiei, din aceasta cusca emotionala:
Vinovatia, daunatoare pentru sanatate. Cum sa iesi din acest tipar
Scrisoare catre o mama care se simte vinovata ca a gresit in relatia cu copilul
2 tehnici eficiente ca sa scapi de vinovatia specifica mamelor [VIDEO]
„Dupa ce am nascut, simt temeri, dezechilibru, vulnerabilitate. E coplesitor si ma simt vinovata.” Noile repere in viata de mama
Calea spre fericire
[ad#co-2]Duminica, 7 octombrie, in cadrul conferintei „Ratiune si Simtire”, desfasurata la Crystal Palace Balrooms din Bucuresti, Gratian Sonu a explicat ca, in ciuda faptului ca oamenii incep prin a se gandi la ce vor sa obtina, asteptand rezultate, si ca se intreaba ce au de facut ca sa se simta bine si sa fie fericiti, lucrurile nu functioneaza asa, ci exact invers. Adica, emotia sta la baza comportamentului si, in functie de acea emotie, persoana se comporta intr-un anumit mod, ceea ce determina rezultatele pe care le obtine, dupa care trage anumite concluzii sub forma de ganduri si convingeri despre sine. Astfel, daca te simti bine, faci lucrurile bine, ai rezultate bune si crezi lucruri bune despre tine, afirma specialistul citat.
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!