Probabil ca toti parintii s-au confruntat cel putin o data cu situatia extrem de neplacuta in care copilul refuza sa mai faca un pas daca nu-i cumperi un anumit lucru din magazin. De regula, nici parintele, nici copilul nu cedeaza, atmosfera se incinge si, in cateva clipe se ajunge la o criza de plans in toata regula, la enervarea parintelui si poate chiar la amenintari.

In magazin, in fata raftului, este destul de greu sa mai faci ceva constructiv. Copilul intra in defensiva si va nega orice spui, iar tu iti simti autoritatea stirbita si vei insista ca cel mic sa te asculte.

In acest articol mi-am propus sa vorbim despre cum putem sa-l ajutam pe copil sa-si prioritizeze dorintele astfel incat sa prevenim eficient acele crize de isterie din supermarket.

Despre tantrum. 6 greseli ale parintilor care prelungesc crizele de furie ale copilului

Cand dorinta parintilor de a-l ajuta pe copil il duce in depresie si deznadejde. Cum iesi din modelul competitiei

Solutia este foarte simpla si primul pas consta in a-l stimula si a-l ajuta pe copil sa-si exprime dorintele in scris.

Iata 2 variante cum se poate face acest lucru in mod concret:

1. Lista cu dorinte. Aceasta poate fi un intreg carnetel, o lista formata dintr-o foaie, o foaie pe care scrie „Lista viselor”, in functie de ce anume ii place copilului. Cel mic va scrie pe aceasta lista dorintele sale, dupa care le va discuta cu parintii care ii vor spune cat de realizabila este acea dorinta. Puteti alege anumite simboluri care să defineasca sansa de a se realiza intr-un timp scurt. De exemplu:

  • steluta/floare = dorinta care se poate indeplini repede
  • un ceas = va trebui sa astepti o perioada
  • un bradut = roaga-l pe Mos Craciun
  • X = pentru moment, nu putem cumpara acest lucru

Primul element valoros al acestei tehnici este ca cel mic va vedea cat se poate de clar ca iti pasa de dorintele lui, ca dorintele lui sunt importante pentru tine si ca, in masura bugetului si a efortului, ii indeplinesti treptat acele dorinte. In momentul in care copilul dobandeste aceasta siguranta, el nu va mai simti nevoia sa se exprime cu ajutorul acelor comportamente inadecvate din magazin.

„Nu, nu, nu!” 5 trucuri eficiente cum sa convingi un copil mic incapatanat

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

2. Cutiuta dorintelor este o alta modalitate de a-l ajuta pe copil sa-si faca ordine in dorinte si sa si le prioritizeze. Practic, aceasta solutie face ca cel mic sa-si scoata din cap gandurile la acea dorinta, astfel avand loc o delimitare clara intre dorintele reale, adevarate, si cele false. Incureajeaza-l pe copil sa-si decoreze singur cutiuta dorintelor, daca vrea. Astfel, ii va da o nota mai personala. Si toate dorintele care ii apar le va scrie pe cate un biletel si le va pune in cutiuta dorintelor. In urmatoarea etapa, dorintele se cern, cele false sunt date uitarii, iar pentru cele copilul dedica si mai multa energie. Am scris mai detaliat despre cutiuta dorintelor AICI.

Ajutandu-i pe copii sa-si exprime dorintele, in paralel cu empatia si interesul real pe care il aratam noi, parintii, fata de dorintele lor, cei mici vor constientiza ca unele lucruri sunt mai importante, in timp ce altele nici macar nu sunt dorintele lor, ci sunt „imprumutate”. In felul acesta, copilul se va simti confortabil cu dorintele lui, dar si raportat la parinti.

 

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit