Copilul se desparte de gradinita si incepe scoala. In ciuda faptului ca, initial, parea incantat de idee, parintii observa cu surprindere ca cel mic devine irascibil si tot mai neascultator.

Ce se intampla este ca, in jurul varstei de 7 ani, intervine o criza de crestere, criza varstei de 7 ani, care este, totodata, una dintre cele mai importante etape ale maturizarii copilului, care ii ofera o noua viziune asupra lumii si ii permite sa treaca la o noua etapa de dezvoltare.

Iata ca acest salt este insotit de schimbari care par negative pentru cei din jur, precum crize de incapatanare si irascibilitate.

De ce este desenul unul dintre cele mai importante jocuri ale copilariei?

Copilul are probleme cu prietenii? 8 moduri in care sa-l ajuti cu adevarat

Psihologul rus Ludmila Petranovskaia spune ca, la aceasta varsta, copilul si-a format deja „parintele interior”, acea amprenta pe care si-o pun parintii si care ii sugereaza ce comportament ar trebui sa adopte in diferite situatii de viata. Asta inseamna ca un baiat sau o fata, la varsta de 7 ani, nu mai are nevoia sa auda vocea parintilor, ca stie regulile impuse de acestia si ca poate anticipa reactia parintilor la propriul comportament sau la comportamentul altor persoane.

Ce trebuie sa stim

Un copil la varsta de 7 ani este o personalitate deja formata, capabila sa primeasca si sa asimileze o cantitate mare de informatii. Insa, in acelasi timp, el continua sa fie copil si are nevoie de timp liber pentru joaca. O nevoie la fel de mare a sa este iubirea si acceptarea parintilor, in conditiile in care, la aceasta varsta, micutul devine foarte usor de ranit, reactionand destul de afectat la esecurile sale si la neacceptarea din partea adultilor.

De regula, la 7 ani, un copil are urmatoarele abilitati:

  • Spune povestiri lungi, coerente.
  • Desparte cuvintele in silabe
  • Deseneaza corect figurile geometrice, le coloreaza cu atentie.
  • Stie sa utilizeze foarfeca.
  • Numara pana la 20.
  • Retine pana la 10 cuvinte noi
  • Executa desene pe diverse subiecte.
  • Rezolva probleme de logica.

22 de reguli de aur pentru mame si tati pentru educatia baietilor

Cand dorinta parintilor de a-l ajuta pe copil il duce in depresie si deznadejde. Cum iesi din modelul competitiei

Criza varstei de 7 ani are la baza trecerea de la comportamentul copilaresc la constientizarea maturizarii. Copilul incepe sa copieze comportamentul adultilor, testand diferite roluri sociale. Din acest motiv, copilul trece prin schimbari dese de dispozitie.

Spre deosebire de criza de la 3 ani, copilul nu vrea doar autonomie si independenta, ci vrea o pozitie sociala similara cu cea a adultilor, posibilitatea de a lua decizii.

Conflictele apar atunci cand aceasta dorinta de a lua decizii si de a fi independent se loveste de refuzul parintilor, obisnuiti sa actioneze dupa modelul obisnuit.

Citeste pe pagina urmatoare 8 reguli care vor ajuta intreaga familie sa treaca mai usor peste aceasta criza.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit