Concediul de crestere a copilului pentru un copil sanatos este, in Romania, de cel mult un an si 11 luni, parintele care a ales sa stea cu micutul putand opta sa revina la munca oricand pana in acest termen, dupa care statul nu mai ofera indemnizatia de crestere a copilului.

Sunt si cazuri fericite de copii care pot fi lasati in grija bunicilor in timp ce parintii sunt plecati la serviciu. Sau mame care pot sta acasa mai mult timp, deoarece tatal are un venit mare. Care este, insa, cea mai buna solutie pentru majoritatea parintilor, care trebuie sa lucreze pentru a acoperi cheltuielile familiei si nici nu au vreo ruda cu cine sa-si lase copilul.

O experta britanica in ingrijirea copiilor, Penelope Leach, a efectuat un studiu pe termen lung, care a inceput in 1998 si in cadrul caruia a urmarit dezvoltarea din punct de vedere emotional si social a unui numar de 1.200 copii de la varsta de 3 luni si pana la 4 ani.

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

Recomandarea specialistului in terapie familiala pentru parintii care vor copii sanatosi si fericiti

In urma studiului, specialistul britanic a conturat care sunt cele mai bune modalitati de ingrijire a copilului mai mic de un an si jumatate, astfel incat acesta sa fie in cea mai mare masura implinit din toate punctele de vedere.

Iata care sunt optiunile, in ordinea descrescatoare a confortului pentru copil:

  1. Ingrijire full-time de catre parinti sau de unul dintre parinti
  2. Bona acasa la copil
  3. Copilul sa fie dus pe timpu zilei acasa la o persoana specializata in ingrijirea copiilor (childminder)
  4. Bunicii sau un alt ingrijitor informal
  5. Cresa

 Dilema parintilor care lucreaza: “Cand este copilul prea bolnav sa-l duc la gradinita?”

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

Atunci cand analizezi care este cea mai buna optiune pentru tine si copilul tau, vei tine cont de lucruri precum: bugetul disponibil, rudele dispuse sa te ajute cu copilul, distanta cresei fata de casa, personalitatea bonei si a educatoarelor etc.

Studiul citat accentueaza faptul ca, in masura posibilitatii, copilul mic trebuie lasat in mediul lui si, doar daca nu se gaseste o alta solutie, sa fie dus in alta parte. De asemenea, este de preferat sa stea cu o persoana cunoscuta si apropiata decat cu cineva pe care nu-l cunoaste.

Fiecare familie analizeaza cele mai bune optiuni si ia decizia in functie de acest lucru. De exemplu, intre o bona lenesa si indiferenta si o cresa cu personal specializat, cel mai probabil va fi preferata a doua varianta.

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit