Dacă te afli în căutarea unor sfaturi care să te ajute să limitezi timpul petrecut de copil la televizor, acest articol îți poate oferi câteva idei foarte bune.

Nu știi exact ce înseamnă “prea mult timp petrecut de copil la TV”? Poți afla acest lucru în doi pași simpli:

  • Notează programele pe care le urmărește zilnic
  • Află care este durata lor – din ghidul TV sau de pe Internet

Iar dacă rezultatul cumulat îți arată mai mult de două ore pe zi, atunci copilul petrece prea mult timp la televizor.

Pentru a evita ca televizorul să se transforme într-o dependență și pentru a-i încuraja spre alte activități, creative și sănătoase, iată câteva sfaturi foarte utile. Încearcă-le pe toate și vezi, apoi, care dau rezultate cu copilul tău!

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

Atenție, mămici! 20 de obiceiuri proaste care te duc la extenuare

#1 Aprinde televizorul doar atunci când cineva dorește să se uite. În restul timpului, ține-l închis!

Un obicei întâlnit la mulți dintre noi este de a aprinde televizorul pentru a avea puțin zgomot de fundal. Copiii folosesc orice prilej pentru a se uita la televizor, iar faptul că îl lași deschis nu face decât să-i încurajeze. Astfel, deschide televizorul doar atunci când este o emisiune, ori un film la care membrii familiei doresc să se uite.

Sfatul nostru: Organizează programele TV! Pentru că nu folosim ghidul TV avem tendința de a deschide televizorul în căutarea unui program interesant. Deseori ne trezim că urmărim diferite canale doar pentru că nu am găsit ceva mai bun. Astfel, caută în ghidul TV și selectează emisiuni și filme pe care tu sau oricare dintre membrii familiei dorește să le vadă. Scrie pe o foaie zilele și orele, astfel, nimeni nu va pierde programul dorit. În restul timpului, pentru că știi nu este ceva interesant la TV, ține-l închis și încurajează-ți copilul spre alte activități.

Copilul se va obișnui în timp că televizorul se deschide doar atunci când este ceva cu adevărat interesant de urmărit și va învăța, de la tine, să-și organizeze programul și să-și includă singur alte activități.

#2 Programează televizorul să se închidă singur

Astăzi, aproape toate televizoarele au funcția de închidere automată. Programează-l să se închidă automat undeva între 30 de minute și o oră. Să fie ca o regulă a casei. Astfel, copilul nu se va supăra pe tine că l-ai întrerupt când “era mai frumos” sau “mai interesant”.

#3 Respectă programele alese împreună cu copilul tău

Deschide televizorul cu câteva minute înainte ca emisiunea aleasă de el să înceapă. Iar în momentul în care s-a terminat, închide televizorul la loc.

#4 Înregistrează programele

Dacă ai această opțiune, învață să o folosești pentru a înregistra copilului emisiunile și filmele pe care dorește să le vadă. Astfel, copilul poate merge afară, ori spre alte activități (cursuri de înot, de dans, de pictură etc). Iar odată ajunși acasă, vă puteți uita împreună la înregistrare.

#5 Nu folosi televizorul pentru relaxare

Chiar dacă este o practică foarte comună și fiecare dintre noi o face deseori, televizorul nu este cea mai indicată formă pentru a te relaxa, urmărind filme. În loc, citește o carte împreună cu copilul! Astfel, vă dedicați unei activități creative, care pune și imaginația la treabă. Iar copilul învață de la tine să-i placă să citească – cititul este o provocare cu care se confruntă foarte mulți părinți.

#6 Explică-i copilului faptul că nu tot ceea ce este la televizor este și bun

Tocmai de aceea, trebuie sa faceți o selecție și să alegeți ceea ce este relevant. În funcție de vârsta lui, îi poți explica faptul că trebuie să aleagă și singur ceea ce merită atenția lui.

Tu cum reușești să limitezi televizorul în viața copilului tău? Ce sfaturi poți oferi părinților care au citit acest articol?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit