Copiii, in jocurile lor si in dorinta de a explora lumea, se confrunta cu diferite situatii neplacute, cum ar fi zgarieturi, lovituri, suparari si enervari, – toate acestea putand cauza un plans puternic. In acest articol, ne vom opri asupra celor mai potrivite reactii ale parintilor la micile intamplari neplacute cotidiene cand copilul plange. Atentie, aceste abordari nu sunt potrivite in cazul unor traume care pun in pericol viata copilului!

Iata 5 solutii care functioneaza la copiii de toate varstele. Solutiile sunt prezentate de consultantul pedagogic din Rusia Maria Droujkova.

Ce poti face, asadar, atunci cand copilul plange:

1. Ia copilul in brate. Imbratisarea trebuie sa fie delicata, moale si in acelasi timp puternica. Pentru cateva secunde, „ingheata” in aceasta imbratisare, dandu-te putin la o parte de scena problemei, intorcandu-te. Metafora care reprezinta aceasta situatie este „mama-plapuma”, moale, calda, a lui, in siguranta. Inveleste-l pe copil ca intr-o plapuma. Imbratiseaza-l strans: s-ar putea sa-ti tremure mainile, insa cand il imbratisezi strans, acest lucru nu se simte. In momentul incidentului, nu se spun lucruri precum „Vai vai vai!”, „Micutul meu” si nu se pun intrebari legate de ce s-a intamplat, unde a cazut, ce il doare. Cuvintele ii aduc copilului o incarcatura suplimentara intr-o situatie in care este deja suficient de incarcat. De asemenea, in acel moment, nu-l legana prea mult, nu-i da jucarii sau dulciuri. In special in familiile in care copilul primeste insuficienta atentie, traumele si obtinerea contactului fizic in acest fel ar putea deveni o obisnuinta. Este important, in schimb, sa lasam mintea copilului sa se descarce, sa treaca peste necaz, sa traiasca acel moment pentru ca mai apoi sa-l depaseasca.

20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat

Cum ar trebui sa reactioneze parintii atunci cand bebelusul plange?

2. Regleaza-ti respiratia. Inspira adanc, lent si respira regulat, ne sfatuieste consultantul pedagogic. Acest lucru te va ajuta sa te calmezi tu, in primul rand, dar il va ajuta si pe copil sa se linisteasca. Vei putea observa, in asemenea situatii, cat de usor isi iese din ritm respiratia si cum simpla reglare a respiratiei te ajuta sa te calmezi. De asemenea, vei observa cum copilul isi sincronizeaza treptat respiratia cu cea a mamei lui, iar acest lucru il ajuta sa se calmeze.

3. Poti sa-l mangai pe spate in ritmul respiratiei si il poti legana usor in acelasi ritm. Leganatul si mangaierea trebuie sa fie line, lente, undeva pe fundal, astfel incat sa nu-l sustragi pe copil de la lucrul important pe care il face: depasirea situatiei. De asemenea, poti fredona melodii, fara cuvinte. Acestea au efectul exercitiilor de respiratie: sunt de fundal, nu atrag atentia, dar ajuta mult la reglarea ritmului respiratiei.

20 de sfaturi de la Maria Montessori pe care trebuie sa le stie toti parintii

Alimente care favorizeaza concentrarea copiilor

4. Observa respiratia copilului. Cand respiratia devine calma, copilul inceteaza sa planga sau sa scanceasca si a depasit situatia. Atunci este momentul cand poti vedea ce s-a intamplat si in ce consta nenorocirea.

5. Urmatorul pas este sa-i spui povestea evenimentului, „povestea necazului”. De exemplu: „Tu alergai spre delusor, insa acolo era gheata si piciorul tau stang a lunecat in spate si tu ai cazut si ti-ai lovit barbia”. Observa respiratia copilului. In momentul critic, cand povestea va ajunge la „ai cazut”, cel mai probabil cel mic va incepe sa respire mai rapid si chiar ar putea incepe sa planga, deoarece retraieste evenimentele. Poti povesti cele intamplate de mai multe ori. Este foarte important sa povestesti fara nicio judecata (precum „nu esti atent”, „te doare” etc.), si sa te limitezi doar la faptele reale si concrete.

Cele mai comune 9 greseli ale parintilor si cum sa le eviti

Specialistul Maria Droujkova vine cu solutii suplimentare pentru copiii mai mari.

Vezi, pe urmatoarea pagina a articolului, si alte lucruri de care sa tii cont in cazul unor incidente petrecute cu copiii mai mari. PLUS: De ce psihologii ne interzic sa spunem „Nu te doare! Nu s-a intamplat nimic!”

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit