Ai observat probabil ca fiecare copil se dezvolta diferit. Abilitatea de a vorbi corect este un aspect al dezvoltarii care difera foarte mult de la copil la copil si tine intr-o mare masura si de mediul exterior, de persoanele care il ingrijesc si care il inconjoara.

Potrivit specialistilor, copilul isi dezvolta limbajul fiind influentat intr-o mare masura de limbajul adultilor din anturajul sau. Alaturi de anturaj dezvoltarea vorbirii depinde foarte mult de practicarea unei vorbiri corecte si de invatare, un proces care incepe chiar din primele zile ale vietii bebelusului.

Specialistul logoped rus Anna Bitiukova le da parintilor 10 sfaturi care, daca sunt urmate, vor ajuta si vor grabi dezvoltarea vorbirii la copii:

Dezvoltarea vorbirii la copii. Indrumar pe varste

„11 lucruri pe care as vrea ca toti parintii sa le stie”. Sfaturi de viata de la un pediatru celebru

1. Vorbeste cu copilul in timp ce faci diferite activitati care poate ca ti se pare banale, cotidiene. Spune-i ce faci in timp ce gatesti, faci curatenie, te/il imbraci, va jucati, va plimbati etc. Spune-i ce faci, ce vezi, ce face el, ce fac alti oameni si ce vede el.

2. Vorbeste-i folosind propozitii corect construite pentru a fi pe intelesul copilului. Mai exact, propozitia pe care o spui trebuie sa fie cu 1-2 cuvinte mai lunga decat a copilului. De exemplu, daca cel mic inca vorbeste in propozitii formate dintr-un singur cuvant, este indicat ca propozitia parintilor sa fie compusa din 2 cuvinte.

3. Pune intrebari deschise, adica intrebari la care nu poti primi raspuns „Da” sau ”Nu”. Aceste intrebari il stimuleaza pe copil sa foloseasca mai multe cuvinte pentru a da un raspuns. De exemplu, in loc sa-l intrebi „Copilul se joaca?” este mai potrivit sa-l intrebi „Ce face copilul?”

4. Fa o pauza suficient de mare dupa ce pui o intebare sau dupa ce ii spui ceva, astfel incat copilul sa aiba timp sa se gandeasca, sa vorbeasca si sa raspunda la intrebari. Ascultati sunetele si zgomotele. Intreaba „Ce se aude?” Poate fi vorba despre latratul unui caine, suieratul vantului, motorul unui avion etc.

5. Spune-i o povestire scurta, apoi ajuta-l pe cel mic sa spuna el acea povestire tie sau unei alte persoane.

Vezi pe pagina urmatoare alte 5 moduri eficiente in care iti poti ajuta copilul sa invete mai multe cuvinte.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit