Daca si tu stii cum e cand copilul nu asculta din prima si ajungi sa repeti un mesaj de mai multe ori trebuie sa stii aceste 5 motive principale. Iar daca nu iti sunt suficiente, la finalul articolului vei mai gasi alte 10 motive pentru care ajungi sa repeti de mai multe ori pana cand copilul ajunge, intr-un final, sa asculte ceea ce il rogi.

Una dintre situatiile asupra careia multi parinti cad de acord este aceea ca trebuie sa repete de mai multe ori pana cand copilul – mic sau mare – ii asculta. Dar mai sunt si cativa parinti norocosi. Acestora le reuseste un lucru la care majoritatea parintilor viseaza: atunci cand spun ceva copilului, acesta asculta, aproape mereu, in prima. Ce lucruri diferite stiu acesti parinti?

Oferi prea multe avertismente

“Numar pana la 5 si apoi te rog sa….” – doar ca te trezesti numarand de 4-5 ori pana la 5 pana copilul sa faca ce l-ai rugat.
“De cate ori sa-ti spun?” sau “Asta e ultimul avertisment. Ti-am spus sa….” – Iti sunt familiare aceste cuvinte?

De ce ajungi sa la spui? Pentru ca l-ai obisnuit pe copil cu atat de multe avertismente, incat el a invatat ca spui totul la cacealma. De fapt, prea multe avertismente oferite copilului il invata sa nu asculte din prima.

Si ajungi sa ridici vocea. Abia acum copilul stie ca vorbesti serios si abia in acest moment te va asculta. Sau poate ca ai un alt semn pe care copilul a invatat sa-l recunoasca si stie ca daca insista din acel punct lucrurile nu vor fi in avantajul sau. Astfel ca, abia acum este dispus sa dea curs mesajului tau initial – pe care l-a auzit din prima dar, de fapt l-a ignorat.

Faci amenintari exagerate

“Nu mai iesi niciodata in parc daca nu faci curat la tine in camera acum!” sau “iti arunc toate jucariile daca nu le pui la loc”. Din nefericire, aceste doua fraze – rostite frecvent de parintii care ajung la limita rabdarii – nu functioneaza. Si multi parinti stiu asta, dar continua cumva sa le foloseasca. La fel de bine, si copilul stie ca, oricat de suparat pari, nu vei da curs acelei amenintari si nu i se pare reala. Astfel, daca el stie ca nu vorbesti serios, de ce sa raspunda amenintarii tale false?

8 lucruri rautacioase pe care multi parinti le spun frecvent si ce sa faci pentru a le evita
„Inceteaza! Ca imediat vine tata si…” cu efectele sale nebanuite

Amenintarile exagerate nu sunt singura problema. Pentru ca acestea pot fi imbracate si altfel, doar schimband putin tonul. In loc sa tipe, ori sa fie incruntati si suparati, unii parinti imbraca amenintarea intr-o voce de incantare si entuziasm – similara celei de acordare a unei recompense. “Daca nu te opresti, intoarcem masina si mergem inapoi acasa”.

Vezi, pe urmatoarea pagina a articolului, urmatoarele motive pentru care copilul nu te asculta din prima

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit