Copilul tău își mănâncă unghiile și tu nu știi ce să faci pentru a opri acest obicei urât? Îți propunem câteva sfaturi cu adevărat utile.

Când încep copiii să-și mănânce unghiile?

Primul pas este de a înțelege motivul pentru care copilul își roade unghiile. Predispuși la acest obicei sunt copiii retrași sau agitați.

Instinctul îți spune să-i atragi atenția copilului de fiecare dată când îl vezi că-și mănâncă unghiile. Însă, această abordare nu are succes mereu. Pedeapsa, ori atingerile ușoare pentru mână, nu sunt recomandate.

Copilul trebuie să fie motivat să renunțe la acest obicei din propria inițiativă.

O primă încercare de a-l determina pe copil să nu-și mai roadă unghiile este de a vorbi cu el. Dacă știți ce lucruri îl deranjează pe el la alți copii (dacă prietenii lui mestecă mâncarea gălăgios, ori dacă obișnuiesc să zgârie masa, ori tabla), spune-ții că la fel de deranjant este și obiceiul său, de a-și mânca unghiile.

Un alt argument este acela că mâncatul unghiilor îi pune sănătatea în pericol: mâinile murdare, unghiile pline de murdărie, după câteva ore petrecute în parc. Iar din cauza acestui obicei, dinții i se vor deforma și va avea o dantură urâtă, fiind necesare vizite mai dese și chiar dureroase la stomatolog.

Copiii nu realizează pericolele și implicațiile pe termen lung ale faptelor. Pentru ei, viitorul este o noțiune abstractă și se raportează mereu la prezent. La fel, obiceiul de a-și mânca unghiile nu este conștientizat.

Sfaturi cum să-l dezobișnuiești pe copil să-și roadă unghiile

Ține-l ocupat. De obicei, copilul își mănâncă unghiile de plictiseală, atunci când nu are altceva de făcut. Încercați să-l țineți ocupat, cu diferite activități, mici jocuri, cărți. Chiar și atunci când sunteți pe drum sau în mașină, luați la voi o carte mai mică, o jucărie. Antrenați-l într-o povestire, întrebați-l cum a fost la grădiniță sau la școală, cum s-a jucat, ce mai fac prietenii lui, despre ultima vizită la bunici etc.

Uleiul de ghimbir. Atunci când nu reușești să-l convingi pe copil să renunțe la rosul unghiilor, îi poți pune puțin ulei de ghimbir pe unghii. Gustul amar al uleiului îl va dezobișnui rapid de acest obicei urât.

Gustări sănătoase, mereu la îndemână. O altă alternativă este de a avea mereu la îndemână gustări, pentru a le duce pe acestea în guriță, în locul unghiilor. Alege gustările sănătoase: felii de măr, fâșii de morcov etc.

Ține-i unghiile scurte. Pentru a nu-l mai tenta, ai grijă ca unghiile lui să fie mereu tăiate.

Este ușor să-l convingi pe copil să nu-și mai mănânce unghiile. Ai nevoie de răbdare și să fii constantă, iar familia – tatăl copilului, bunicii – să respecte aceste reguli la fel ca și tine.

Care dintre aceste soluții ți se pare a fi cea mai potrivită pentru a-l dezobișnui pe copil să-și mănânce unghiile?

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit