Astazi, notele conteaza foarte mult, iar presiunea pusa pe copii este din ce in ce mai mare. Un aspect foarte interesant legat de acest subiect este faptul ca, de cele mai multe ori, notele conteaza pentru parinti mai mult decat pentru copii, iar presiunea pe care o resimt copiii este din cauza fricii de reactia parintilor.

Cu toate acestea, nu inseamna ca tu, ca parinte, nu trebuie sa te interesezi de notele copilului si ca nu trebuie sa iei masuri atunci cand lucrurile merg rau. Insa, ceea ce conteaza si face diferenta este felul in care te raportezi la acest subiect si felul in care copilul ajunge sa se simta.

Ajuta-ti copilul sa isi gaseasca singur solutiile. Laura Markham iti spune ce sa faci

3 motive pentru care copilul nu-si face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum il poti ajuta sa-i placa scoala

Iata ce poti tu sa faci pentru a depasi situatia in care copilul are note mici la scoala:

1. Afla cat mai multe detalii despre situatia scolara

Care sunt notele copilului la fiecare materie pe care o face la scoala? Care sunt consecintele notelor mai mici pe care le are? Cum ai putea sa monitorizezi, totusi, situatia? In mod normal, in scoli se fac sedinte cu parintii in care situatia scolara a fiecarui copil este expusa, iar in cazuri mai delicate parintii sunt atentionati.

Daca pana acum nu ai fost atentionata si ai banuieli ca ceva nu merge bine, poti oricand sa apelezi la profesorii copilului tau pentru a intelege exact care este situatia.

Acesta este un pas foarte important pentru ca trebuie sa fii informata despre datele situatiei inainte de a avea o reactie si de a lua o decizie in aceasta privinta.

2. Fa diferenta intre importantele punctajelor

Exista mai multe metode prin care copiii primesc punctaje la scoala. Teste, proiecte, teze, probe orale si tot asa. Nu toate au o pondere la fel de mare si este important sa nu intri in panica. Chiar daca descoperi anumite punctaje mici, informeaza-te mai intai care este ponderea lor si in ce masura ii afecteaza situatia scolara.

3. Afla unde are cele mai mari dificultati

Cele mai mici note apar de obicei acolo unde copilul simte ca are cele mai mari dificultati. Poti aprofunda si mai mult intelegand daca pierde punctaj la teste sau la proiecte sau la ascultare. Este posibil sa descoperi ca problema nu este materia in sine, ci una dintre formele de evaluare. Unii copii, spre exemplu, nu se descurca foarte bine cand sunt ascultati in fata clasei din cauza faptului ca nu le place sa vorbeasca in public si resimt o frica puternica din cauza careia nu isi arata potentialul.

4. Fa un plan alaturi de copilul tau pentru remedierea situatiei

Dupa ce afli toate informatiile de care ai nevoie, atunci poti sa treci la urmatorul pas si sa concepi alaturi de copilul tau un plan prin care sa remediati situatia. Daca nu simti ca te descurci tu suficient de bine la materia respectiva si consideri ca este necesara o persoana specializata, poti apela la anumiti profesori care sunt dispusi sa faca acest lucru.

Un alt lucru pe care este bine sa i-l transmiti copilului este ca poate sa ceara ajutor atunci cand simte ca nu a inteles sau ca nu se descurca in sarcinile pe care le primeste.

6 metode prin care poti stimula motivatia intrinseca a copilului

Copilul nu isi face temele? 8 secrete prin care sa pui capat definitiv problemei

5. Puneti in aplicare planul

Pentru a te asigura ca planul vostru functioneaza, este important ca intre tine si copilul tau sa existe comunicare si transparenta si, foarte important, siguranta pe care copilul trebuie sa o simta pentru a-ti vorbi despre problemele pe care le are.

Explica-i copilului ca nu este o tragedie ca a ajuns sa aiba probeme la o anumita materie sau mai multe si ca totul are o rezolvare. Atata timp cat acesta intelege ca exista rezolvare si il ajuti sa traga concluziile acestei situatii, lucrurile vor reveni la normal si riscul de a se mai ajunge in acest punct scad considerabil.

 

Sursa foto: Pixabay 

 

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit